Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17949
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorФедік, Ілона Василівна-
dc.date.accessioned2024-01-06T13:55:57Z-
dc.date.available2024-01-06T13:55:57Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17949-
dc.descriptionФедік І. В. Вміст важких металів у тканинах окремих видів морських риб : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 091 «Біологія» / наук. керівник Є. Ю. Гороховський. Запоріжжя : ЗНУ, 2023. 53 с.uk
dc.description.abstractUA : В роботі 53 сторінки, 4 таблиці було використано 59 літературних джерела, з них 11 – на іноземній мові. Актуальність роботи полягає в тому, що на даний час проблема забруденення водних екосистем важкими металами та їх сполуками призводить до їх накопичення в організмі гідробіонтів, які мають промислове значення, що у свою чергу може бути джерелом потраплянні важких металів до організму людини та призводити до гострих та хронічних отруєнь. Об'єкт дослідження – вміст важких металів у мязовій тканині морських риб. Предмет дослідження – вміст Pb, Hg, Cd, Zn, Cu, As у мязовій тканині минтаю (Gadus chalcogrammus), оселедця атлантичного (Clupea harengus) та скумбрії (Scomber scombrus). Мета дослідження – визначити вміст Pb, Hg, Cd, Zn, Cu, As у мязовій тканині Gadus chalcogrammus, Clupea harengus та Scomber scombrus. У роботі досліджено вміст важких металів (Pb, Hg, Cd, Zn, Cu, As)у мязовій тканині минтаю (Gadus chalcogrammus), оселедця атлантичного (Clupea harengus) та скумбрії (Scomber scombrus), придбаних у торгівельних мережах м. Дніпро. Визначено, що минтай заморожений та оселедець атлантичний є безпечними для споживання. А скумбрія холодного копчення є небезпечною для споживання. Новизна роботи полягає в тому, що вперше проведено порівняльний аналіз вмісту важких металів в м'язовій тканині минтаю, оселедця атлантичного та скумбрії, придбаних у торгівельних мережах м. Дніпро.uk
dc.description.abstractEN : In the work of 53 pages, 4 tables, 59 literary sources were used, 11 of them in a foreign language.The objects of the study were some species of marine fish. The relevance of the work lies in the fact that currently the problem of contamination of water ecosystems with heavy metals and their compounds leads to their accumulation in the body of hydrobionts that are of industrial importance, which in turn can be a source of heavy metals entering the human body and lead to acute and chronic poisoning. The object of research is the content of heavy metals in the muscle tissue of marine fish. The subject of the study is the content of Pb, Hg, Cd, Zn, Cu, As in the muscle tissue of pollock (Gadus chalcogrammus), Atlantic herring (Clupea harengus) and mackerel (Scomber scombrus). The purpose of the study is to determine the content of Pb, Hg, Cd, Zn, Cu, As in the muscle tissue of Gadus chalcogrammus, Clupea harengus and Scomber scombrus. The paper investigated the content of heavy metals (Pb, Hg, Cd, Zn, Cu, As) in the muscle tissue of pollock (Gadus chalcogrammus), Atlantic herring (Clupea harengus) and mackerel (Scomber scombrus), purchased in retail chains in Dnipro. The novelty of the work is that, for the first time, a comparative analysis of the content of heavy metals in the muscle tissue of pollock, Atlantic herring, and mackerel, purchased from wholesale chains in Dnipro, was conducted.uk
dc.language.isoukuk
dc.subjectморські рибиuk
dc.subjectм`язова тканинаuk
dc.subjectКупрумuk
dc.subjectКадмійuk
dc.subjectЦинкuk
dc.subjectртутьuk
dc.subjectМеркурійuk
dc.subjectАрсенuk
dc.subjectheavy metalsuk
dc.subjectleaduk
dc.subjectСopperuk
dc.subjectZincuk
dc.subjectMercuryuk
dc.subjectArsenicuk
dc.titleВміст важких металів у тканинах окремих видів морських рибuk
dc.typeМагістерська роботаuk
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри фізіології, імунології і біохімії з курсом цивільного захисту та медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Федік_диплом_біологія_для_рецензента.pdfМагістерська робота1.13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.