Інституційний репозитарій ЗНУ

Структурно-змістові трансформації кулінарних проектів на українському телебаченні

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Зозуль, Таїсія Василівна
dc.date.accessioned 2020-03-25T07:37:00Z
dc.date.available 2020-03-25T07:37:00Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1893
dc.description Зозуль Т. В. Структурно-змістові трансформації кулінарних проектів на українському телебаченні : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 061 "Журналістика" / наук. керівник А. І. Тернова. Запоріжжя, 2020. 109 с. uk
dc.description.abstract UA : Тема магістерського дослідження: Структурно-змістові трансформації кулінарних проектів на українському телебаченні. Обсяг основного тексту: 71 сторінка. Кількість використаних джерел – 89. Мета роботи полягає у комплексному дослідженні структурних і змістових трансформацій українських політематичних телевізійних проектів «Енеїда» («UA: Перший») та «Страва честі» («СТБ»). Для досягнення мети дослідження ми виконали такі завдання: 1) з’ясували поняття «кулінарна програма», «кулінарне шоу», відмінності між ними та їх характерні ознаки; 2) систематизували комунікаційні технології створення гастрономічних проектів на телебаченні та класифікації кулінарних програм; 3) дослідили історію виникнення кулінарних проектів на телебаченні та в українському телепросторі зокрема; 4) виокремили та охарактеризували структурні й змістові трансформації політематичного проекту «Енеїда»; 5) проаналізували елементи реаліті-шоу та особливості поєднання подорожньої й гастрономічної теми у програмі «Страва честі»; 6) дослідили сприйняття політематичних гастрономічних телевізійних проектів різними групами цільової аудиторії за допомогою опитування. Об’єкт дослідження: телевізійні програми першого, другого і третього сезонів шоу «Енеїда» (перші епізоди кожного сезону), перший, другий та третій епізоди шоу «Страва честі». Предмет дослідження: структурні особливості побудови програм, змістове наповнення проектів: визначення формату програм, їх рубрикація, робота ведучого у кадрі. Для виконання поставлених завдань у дослідженні застосовані такі методи: аналізу, синтезу, систематизації (теоретичний розділ), моніторинг, порівняльний, опису (практичний розділ), у третьому розділі використано метод опитування. Теоретичну основу дослідження складають праці таких вчених: К. Абелян, К. Грубич, Т. Захарс, Ч. Кетчум, Л. Лемещук, К. Матвік, Ю. Муленко, Т. Орен, Е. Шестакова, Ю. Щербина та ін. Наукова новизна результатів полягає в тому, що: вперше: – визначено сприйняття політематичних гастрономічних телепроектів українськими глядачами; – охарактеризовано структурні й змістові трансформації політематичних українських гастрономічних телепроектів; удосконалено: – наукові підходи до визначення понять «кулінарна програма», «кулінарне шоу»; – систематизацію комунікаційних технологій створення гастрономічних проектів на телебаченні та наявні класифікації кулінарних програм українських та зарубіжних дослідників; набуло подальшого розвитку: – визначення функцій та характерних рис різноформатних кулінарних програм; – дослідження історії появи та трансформацій жанрів і форматів кулінарних програм на українському телебаченні. Практичне та теоретичне значення одержаних результатів. Матеріали кваліфікаційної роботи магістра можуть бути використані під час подальших наукових розробок; сприятимуть підготовці до практичних занять у закладах вищої освіти на профільному факультеті. Одержані результати будуть корисними для тележурналістів-практиків під час створення авторських гастрономічних політематичних проектів. uk
dc.description.abstract EN : Zozul T. V. Structural and Content Transformations of Ukrainian Cooking TV Projects. Zaporizhzhia, 2020. 93 p. The diploma paper discusses the structural and content transformations of Ukrainian polythematic cooking TV projects. Actuality of the research paper is connected with the emergence of polythematic gastronomic TV projects as a new popular format of cooking programs on Ukrainian television. The reasons for the appearance of this format on Ukrainian TV are the decrease in ratings and the fall in popularity of traditional and famous Ukrainian cooking TV shows. The paper’s goal is to analyze the structural and substantive transformations of the Ukrainian polythematic television projects “Eneida” (“UA: First”) and “The dish of honor” (“STB”). The aims are to define the concept of “cooking program”, “cooking show” and the differences between them; to systematize the communication technologies for creating gastronomic TV projects and to classify the cooking TV projects; to characterize the historical development of cooking TV projects; to distinguish the content and structural transformations of the Ukrainian TV show “Eneida”; to analyze the elements of reality show and features of the combination of travel and gastronomic theme in the TV program “The dish of honor”; to examine the audience’s preference for the feasibility of combining various topics in the polythematic gastronomic TV projects. Used methods of research are comparative, descriptive, synthesis, classification, generalization. Also, a qualitative research method such as the survey was used. The result of the research paper is identified the structural and content elements and theirs transformations of Ukrainian polythematic cooking TV projects “Eneida” and “The dish of honor”. The study demonstrated the difference in the perception of polythematic gastronomic TV projects by different target audience groups. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject гастрономічна журналістика uk
dc.subject кулінарна програма uk
dc.subject кулінарне шоу uk
dc.subject політематичні кулінарні проекти uk
dc.subject телеформат uk
dc.subject фудтейнмент uk
dc.title Структурно-змістові трансформації кулінарних проектів на українському телебаченні uk
dc.title.alternative Structural and Content Transformations of Ukrainian Cooking TV Projects uk
dc.type Магістерська робота uk


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу