UA : У роботі 56 сторінок, було використано 55 літературних джерела, із них
22 іноземною мовою.
Об’єктом дослідження є лікарська рослинна сировина, що містить дубильні речовини та реалізується у аптечних мережах м. Запоріжжя.
Предметом дослідження є фізико-хімічні властивості лікарської рослинної сировини, що містить дубильні речовини, та водних вилучень з неї.
Метою кваліфікаційної роботи є: аналіз фізико-хімічних показників лікарської рослинної сировини, що містить дубильні речовини, та водних вилучень з неї.
Дослідження виконувалися на базі кафедри хімії Запорізького національного університету.
Експериментально було проведено аналіз рослинної сировини різних виробників: визначено рH, наявність металевих домішок, вологості сировини, порівняння ваги, зазначеної виробником, з фактичною. Проведено якісне визначення дубильних речовин з залізоамонієвими квасцями. Також досліджено величини окиснювально-відновного потенціалу відварів лікарських трав та кількісно визначено вміст дубильних речовин.
EN : In the work of 56 pages, 55 literary sources were used, 22 of them in a foreign language.
The object of the study is medicinal plant raw materials that contain tannins and are sold in pharmacies in Zaporozhye.
The subject of the study is the physico-chemical properties of medicinal plant raw materials containing tannins and aqueous extracts from it.
The purpose of the qualification work is: analysis of physico-chemical parameters of medicinal plant raw materials containing tannins and water extractions from it.
The research was performed on the basis of the Department of Chemistry of Zaporizhia National University.
The analysis of vegetable raw materials of different manufacturers was carried out experimentally: pH, presence of metal impurities, humidity of raw materials, comparison of weight specified by the manufacturer with the actual one were determined. Qualitative determination of tannins with ferroammonium alum was carried out. The values of redox potential of decoctions of medicinal herbs were also investigated and the content of tannins was quantified.