Інституційний репозитарій ЗНУ

Фізико-хімічні показники зубних паст та їх вплив на мікроорганізми ротової порожнини людини

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Сперанська, Катерина Олександрівна
dc.date.accessioned 2021-01-15T13:16:44Z
dc.date.available 2021-01-15T13:16:44Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/4273
dc.description Сперанська К. О. Фізико-хімічні показники зубних паст та їх вплив на мікроорганізми ротової порожнини людини : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 091 «Біологія» / наук. керівник О. Ф. Рильський. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 84 с. uk
dc.description.abstract UA : Дана робота викладена на 84 сторінках друкованого тексту, з них 63 сторінки основного тексту, містить 2 таблиці, 8 рисунків та 3 додатки. Перелік використаної літератури включає 46 джерела, з них 1 латиницею. Об’єкт дослідження – особливості формування мікрофлори ротової порожнини під впливом компонентів гігієнічних зубних паст. Метою роботи було проаналізувати склад паст, та встановити вплив фізико-хімічних показників на кількісний та якісний склад мікрофлори ротової порожнини. Для виконання окреслених завдань було проведено аналіз складу та фізико-хімічних показників досліджуваних зубних паст,аналіз кількісного і морфолого-культурального складу мікрофлори ротової порожнини до і після чищення зубів досліджуваними зубними пастамии. Актуальність роботи пов’язана зі зниженням резистентність організму до різного роду патогенів та вироблення у бактерій резистенті до фармакологічних препаратів, однією причиною з яких є щоденне використання зубних паст з вмістом антимікробних препаратів. Методи досліджень – мікробіологічні, фізико-хімічні, світлової мікроскопії, аналізу морфолого-культуральної структури мікрофлори ротової порожнини, біохімічні, статистичні. За результатами досліджень було встановлено, що через 1 хвилину після чищення зубів спостерігається інтенсифікація розвитку ротової мікробіоти, бактерицидна діє зубних паст наступає через 20 хв після чищення, через 40 хвилин показники чисельності мікроорганізмів перевищують показники в контролі. Серед представників резидентної мікробіоти ротової порожнини домінантний склад мікробіоценозу формують коки – 85–90 % від усіх видів. uk
dc.description.abstract EN : This work is outlined on 84 pages of printed text, including 63 pages of the main text, containing 2 table, 8 figures and 3 attachments. The list of used literature includes 46 sources, including 1 Latin. The object of the study - the features of the formation of the microflora of the oral cavity under the influence of components of hygienic toothpastes. The purpose of the work was to analyze the composition of hygienic toothpastes, and to establish their influence on the quantitative and qualitative composition of the microflora of the oral cavity. To perform the above tasks, an analysis of the composition of the toothpastes studied, an analysis of the quantitative and morphological and cultural composition of samples of the microflora of the oral cavity before and after brushing the teeth with the toothpaste studied. The urgency of the work is associated with a decrease in the resistance of the organism to various pathogens and the development of resistance in bacteria to pharmacological drugs, one of which is the daily use of toothpastes containing antimicrobial drugs. Methods of research - microbiological, light microscopy, analysis of the morphological and cultural structure of the microflora of the oral cavity, biochemical, and statistical. According to the results of the research it was found that 1 minute after brushing teeth is observed intensification of oral microbiota, bactericidal toothpaste occurs after 20 minutes after cleansing, after 40 minutes, the numbers of microorganisms exceed the rates in the control. Among representatives of resident microbiota in the mouth, the dominant composition of microbiocenosis forms cocci- 85-90% of all species. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject мікрофлора ротової порожнини uk
dc.subject зубна паста uk
dc.subject антимікробні компоненти uk
dc.subject водневий показник uk
dc.subject аноліт uk
dc.subject microflora of rotary cavity uk
dc.subject musk past uk
dc.subject antimicrobial components uk
dc.subject hydrogen index uk
dc.subject anolyt uk
dc.title Фізико-хімічні показники зубних паст та їх вплив на мікроорганізми ротової порожнини людини uk
dc.type Магістерська робота uk


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу