Інституційний репозитарій ЗНУ

Порівняльна характеристика методів К’єльдаля та Дюма для визначення білка у зернових продуктах

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Сидоренко, Андрій Ігорович
dc.date.accessioned 2022-01-05T13:28:31Z
dc.date.available 2022-01-05T13:28:31Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5804
dc.description Сидоренко А. І. Порівняльна характеристика методів К’єльдаля та Дюма для визначення білка у зернових продуктах : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 102 "Хімія" / наук. керівник Ю. Ю. Петруша. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 59 с. uk
dc.description.abstract UA : В роботі 59 сторінок, 4 таблиці, 24 рисунки, було використано 50 літературних джерел, з них 19 на іноземній мові. Об’єктом дослідження є найпопулярніші зернові культури, а саме пшениця, соняшник та соя. Предметом дослідження є кількісний та волюмометричний метод визначення вмісту нітрогену у складі органічних сполук. Метою кваліфікаційної роботи є: визначити найкращий та більш доцільний метод по визначенню білку в Українських лабораторіях. Дослідження виконувалися на базі харчової лабораторії. В результаті експериментальних досліджень було проведено аналіз по визначенню білку двома методами, враховуючи всі етапи пробопідготовки. По методу К’єльдаля порівняно декілька видів напівавтоматичних аналізаторів, та арбітражного ручного методу з використанням прикурсорної хімії, проведення мінералізації, дистиляції та титрування в порівнянні з автоматичним аналізатором по методу Дюма з використання кисню, газу та газу носію. Було визначено, що метод Дюма є швидшим за часом та кількістю проведених аналізів за один проміжок часу. Також в методі Дюма не використовується мокра хімія, що є дешевшим та менш шкідливим для людини, яка проводить аналіз. uk
dc.description.abstract EN : In the work 59 pages, 4 tables, 24 figures, were used 50 literature sources, 19 of them in a foreign language. The object of the study is a comparative characterization of Dumas and Kjeldahl methods for determining protein content. The subject of the study is to conduct an analysis to determine the protein to determine the most cost-effective method. The purpose of the qualification work is: to determine the best and most appropriate method for protein determination in Ukrainian laboratories. The studies were performed on the basis of a food laboratory. As a result of experimental studies, an analysis was performed to determine the protein by two methods, taking into account all stages of sample preparation. According to the Kjeldahl method, several types of semi-automatic analyzers and the arbitration manual method using precursor chemistry, mineralization, distillation and titration are compared with the automatic Dumas analyzer using oxygen, gas and carrier gas. It was determined that the Dumas method is faster in time and number of analyzes performed in one period of time. Also, the Dumas method does not use wet chemistry, which is cheaper and less harmful to the person performing the analysis. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject метод Дюма uk
dc.subject метод К’єльдаля uk
dc.subject поріняльна характеристика uk
dc.subject мінералізація uk
dc.subject дистиляція uk
dc.subject титрування uk
dc.subject гази носії uk
dc.subject арбітражний метод uk
dc.subject Duma’s method uk
dc.subject Kieldal’s method uk
dc.subject comparative characteristics uk
dc.subject mineralization uk
dc.subject distillation uk
dc.subject titration uk
dc.subject carrier gases uk
dc.subject arbitration method uk
dc.title Порівняльна характеристика методів К’єльдаля та Дюма для визначення білка у зернових продуктах uk
dc.type Магістерська робота uk


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу