Інституційний репозитарій ЗНУ

Публічне управління безпечністю харчових продуктів держави: європейський досвід для України

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Коваленко, Інна Петрівна
dc.date.accessioned 2022-01-17T06:00:50Z
dc.date.available 2022-01-17T06:00:50Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/6141
dc.description Коваленко І. П. Публічне управління безпечністю харчових продуктів держави: європейський досвід для України : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 281 "Публічне управління та адміністрування" / наук. керівник О. О. Широбокова. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 101 с. uk
dc.description.abstract UA : Мета дослідження: полягає у дослідженні та виявленні перспектив вдосконалення публічного управління безпечністю харчових продуктів у сучасній Україні з врахуванням європейського досвіду. Об’єкт дослідження: сфера безпечності харчових продуктів. Предмет дослідження: перспективи вдосконалення публічного управління безпечністю харчових продуктів у сучасній Україні з врахуванням європейського досвіду. Методи дослідження: аналіз, структурно-функціональний, групування, порівняльний та ретроспективний аналіз, моделювання. Гіпотеза: вдосконалення публічного управління безпечності харчових продуктів в Україні задля підвищення експортного потенціалу та рівня захисту здоров’я та життя громадян країни можливо за умови приведення національної системи контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик Європейського Союзу. Висновки: 1. Застосування радянської моделі публічного управління безпечністю харчових продуктів в Україні не гарантувало захисту громадян від харчових отруєнь та хвороб, спричинених продуктами харчування, та знижувало експортний потенціал країни. 2. Базові принципи та найкращі практики європейської моделі публічного управління у сфері безпечності харчових продуктів необхідно враховувати при вдосконаленні національної системи публічного управління у сфері, що досліджується. 3. Подальше вдосконалення інспекційної служби, лабораторної служби, інформації, навчання та комунікації в країні з урахуванням європейського досвіду сприятиме підвищенню ефективності національної системи контролю. uk
dc.description.abstract EN : Purpose of research: to investigate and identify prospects of improvement of public control over food safety in contemporary Ukraine considering for European experience. Object of research: the field of food safety. Subject ofresearch: prospects ofimprovement ofpublic control over food safety in contemporary Ukraine considering for European experience. Methods of research: analysis, structural-functional analysis, grouping, comparative and hindsight analysis, simulation. Hypothesis: improvement of public control over food safety in Ukraine in order to enhance export capacity and health protection and wealth level of citizens of the country is achievable subject to brining the national control system in compliance with regulatory and administrative policies and practice of the European Union. Conclusions: 1. Application of the Soviet model of public control over food safety in Ukraine did not guarantee population protection against food intoxications and diseases caused by food and downgraded export potential of the country. 2. Core principles and best practice of European model of public control in the field of food safety should be considered while improving the national public control system of the field being the object of research. 3. Further improvement of inspection service, laboratory service, information, training and communication in the country considering for European experience will facilitate the increase of efficiency of the national control system. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject безпечний харчовий продукт uk
dc.subject державний контроль uk
dc.subject законодавство про харчові продукти uk
dc.subject система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) uk
dc.subject safe food stuff uk
dc.subject state supervision uk
dc.subject food legislation uk
dc.subject hazard analysis and critical control points (НАССР) uk
dc.title Публічне управління безпечністю харчових продуктів держави: європейський досвід для України uk
dc.type Магістерська робота uk


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу