ZNU Institutional Repository

Генетичні ресурси редьки олійної та їхнє використання в селекційній роботі

Show simple item record

dc.contributor.author Єгоров, Михайло Сергійович
dc.date.accessioned 2022-12-27T10:46:02Z
dc.date.available 2022-12-27T10:46:02Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/9570
dc.description Єгоров М. С. Генетичні ресурси редьки олійної та їхнє використання в селекційній роботі : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 091 "Біологія. Генетика" / наук. керівник В. О. Лях. Запоріжжя : ЗНУ, 2022. 42 с. uk
dc.description.abstract UA : Дипломна робота виконана на 42 сторінках друкованого тексту, містить 6 таблиць та 8 рисунків. Під час написання роботи було використано 30 літературних джерел, одне з них іноземною мовою. Об’єктом дослідження були три генотипи редьки олійної, серед яких сорт Факел. Актуальність роботи. Редька олійна − перспективна хрестоцвіта олійна культура, однак, мало вивчена і слабко описана в науковій літературі, що стримує проведення спрямованих генетичних досліджень з вивчення успадкування господарсько-цінних ознак та створення нових продуктивних сортів цієї культури. Мета даної роботи полягала у комплексному аналізі нових ліній редьки олійної і порівнянні їх з сортом-стандартом за низкою господарсько-цінних ознак і виявлення найбільш перспективних для подальшої генетико-селекційної роботи. При виконанні роботи користувалися методами спостереження, лабораторними методами, статистичної обробки даних, аналізом даних та наукової літератури. В результаті роботи було досліджено дві нові лінії редьки олійної з чіткими маркерними морфологічними ознаками забарвлення квітки. Виявлено мінливість ознак габітусу та біохімічних ознак насіння у досліджуваних генотипів редьки олійної. Встановлено, що найбільший вміст в редьковій олії мала олеїнова кислота від 32,91 до 35.78 %, а найбільшу мінливість мала ерукова кислота. Встановлені взаємозв'язки між проявом ознак габітусу можна використовувати для підвищення ефективності генетичної та селекційної роботи з цією олійною культурою. Практична значимість. На основі дослідів та проведеного огляду наукової літератури зазначено перспективність редьки олійної як нової цінної культури і пропонується ширше впроваджувати її у виробництво як «нішеву» культуру. uk
dc.description.abstract EN :The thesis consists of 42 pages of printed text, contains 6 table and 8 figures. During the writing of the work, 30 literary sources were used, one of them in a foreign language. The object of the study were three genotypes of oil radish, including the Torch variety. Relevance of work. Oil radish is a promising cruciferous oil crop, however, it is poorly studied and poorly described in the scientific literature, which hinders the conduct of directed genetic research on the study of the inheritance of economic and valuable traits and the creation of new productive varieties of this crop. The purpose of this work was to conduct a comparative analysis of new lines of oil radish and compare them with the standard variety according to a number of economic and valuable traits and to identify the most promising ones for further genetic selection work. When performing the work, observation methods, laboratory methods, statistical data processing, data analysis, and scientific literature were used. As a result of the work, two new lines of oil radish with clear marker morphological signs of flower color were studied. Variability of habit traits and biochemical traits of seeds in the investigated genotypes of oil radish was revealed. It was found that oleic acid had the highest content in radish oil from 32.91 to 35.78%, and erucic acid had the highest variability. Established interrelationships between the manifestation of habit traits can be used to improve the efficiency of genetic and selection work with this oil crop. Practical significance. On the basis of experiments and a review of the scientific literature, the perspective of oil radish as a new valuable crop is indicated and it is proposed to introduce it more widely into production as a "niche" crop. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject редька олійна uk
dc.subject генотип uk
dc.subject морфологічна ознака uk
dc.subject габітус uk
dc.subject висота uk
dc.subject кількість гілок uk
dc.subject вага насіння uk
dc.subject маса 1000 насінин uk
dc.subject вміст олії uk
dc.subject вміст білку uk
dc.subject жирнокислотний склад олії uk
dc.subject мінливість ознаки uk
dc.subject oil radish uk
dc.subject genotype uk
dc.subject morphological character uk
dc.subject habitus uk
dc.subject height uk
dc.subject number of branches uk
dc.subject weight of seed uk
dc.subject weight of 1000 seeds uk
dc.subject oil content uk
dc.subject protein content uk
dc.subject fatty acid composition of oil uk
dc.subject character volatile uk
dc.title Генетичні ресурси редьки олійної та їхнє використання в селекційній роботі uk
dc.type Магістерська робота uk


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics