Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/11587
Title: Грецькі запозичення у топонімії Причорномор’я та Приазов’я
Authors: Гей, Світлана Іванівна
Keywords: топоніми
запозичення
антропотопоніми
гідроніми
агіоніми
пелагоніми
етимологія
мовні контакти
Issue Date: 2023
Abstract: UA : Об’єкт дослідження - грецькі запозичення у історичній та сучасній топонімії Причорномор'я та Приазов'я. Принагідно за необхідністю масив аналізованих номенів розширюється за рахунок топонімів України, утворених від грецьких антропонімів. Предмет дослідження - способи творення та функціонування топонімів, що запозичені з грецької або утворені від слів грецькох мови в топонімії Північного Причорномор'я та Приазов'я. Мета роботи - комплексний аналіз грецьких запозичень у топонімії Причорномор'я та Приазов'я.Актуальність дослідження полягає у відновленні інтересу до історії грецьких запозичень у назвах простору українського перш за все, та російського узбережжів Азовського та Чорного морів. Таким чином, дослідження походження та трансформації топонімів, пов'язаних із історією греків на цій території та загалом грецького топомінікону та онімів грецького походження на зазначеній території є дуже актуальним. Новизна полягає у тому, що що вперше розглядаються грецькі запозичення у топонімії регіонів компактного проживання представників цієї національної меншини, на теренах побутування грецьких полісів за часів античності та розселення носіїв новогрецької, румейської та урумської мов зараз у діахронії та сихронії, звернено увагу на типологічні риси формування грецького та українського топонімікону, акцентовано увагу на агіонімах – антропотопонімах, в основі яких – грецькі номени.
Description: Гей С. І. Грецькі запозичення у топонімії Причорномор’я та Приазов’я : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 "Філологія" / наук. керівник І. Я. Павленко. Запоріжжя : ЗНУ, 2023. 63 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/11587
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри слов’янської філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гей Світлана Іванівна_випуск 2023 р..pdfМагістерська робота828.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.