Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17283
Title: Категорія інтенсивності та лінгвістичні засоби її вираження у французькій мові
Authors: Шаір, Вікторія Ігорівна
Keywords: інтенсифікація
інтенсивність
інтенсифікатор
лінгво-когнітивні механізми
експресивність
прагматичний аспект
intensification
intensité
intensificateur
mécanismes linguistico-cognitifs
expressivité
aspect pragmatique
Issue Date: 2023
Abstract: UA : Обʼєкт дослідження: вислови з текстів різних функціональних стилів, до складу яких входять лексико-семантичні, фразеологічні засоби інтенсифікації. Мета роботи: визначення лінгво-когнітивних механізмів, які сприяють створенню прагматичного впливу висловлень, до складу яких входять лінгвістичні засоби інтенсифікації. Теоретико-методологічні засади: ключові положення з робіт вітчизняних і зарубіжних дослідників категорії інтенсивності (І. А. Бодуен де Куртоне, Ш. Баллі, М. З. Гурко, А. П. Романченко, S. Adlеr, F. Duriеux тощо). Отримані результати: В рамках дослідження інтенсивності як семантичної категорії у лінгвістиці виявлено, що її зміст визначається неоднозначно. С. Є. Родіонова розглядає інтенсивність як похідну від базових категорій якості та кількості, доповнюючи її експресивністю та емоційністю. Ця категорія відрізняється від градуальності наявністю експресивного компонента, вказуючи на її прагматичний характер. Особливість інтенсивності полягає у тому, що вона розглядається як кількісна модифікація якості, яка відображає відхилення від «норми». За французькими дослідниками, інтенсивність тісно повʼязана з концепціями квантифікації та градуальності, вираженими через прийменники. Однак, хоча інтенсифікація може не містити первинної оцінки чи емоційності, у контексті конкретного тексту вона може призвести до субʼєктивного розвитку ситуації, що включає оцінку, емоційне забарвлення та експресію. Таким чином, інтенсивність в лінгвістиці виражається як семантична категорія прагматичного характеру, що поєднує в собі елементи якості, кількості та експресивності.
Description: Шаір В. І. Категорія інтенсивності та лінгвістичні засоби її вираження у французькій мові : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 "Філологія" / наук. керівник Є. В. Стуліна. Запоріжжя : ЗНУ, 2023. 83 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17283
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри романської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Шаір В.І..pdfМагістерська робота1.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.