Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17630
Title: Екологічні аспекти перенесення малярії
Authors: Кулік, Андрій Васильович
Keywords: малярійні комарі
екологія
малярія
екологічні чинники
Україна
Issue Date: 2023
Abstract: UA : В роботі 58 сторінок, 7 таблиць, 15 рисунків, було використано 71 літературних джерел, переважна більшість іноземних авторів. Об’єктом дослідження є малярійні комарі (Culicidae) України — переносники збудників малярії. Предмет дослідження: екологічні умови перенесення збудників малярії в Україні. Наукова новизна роботи полягає в тому, що в осанні десятиліття відбуваються кліматичні зміни та збільшується вплив антропогенних факторів через військові дії. У 2023 році було зруйновано греблю Каховського водосховища, що обумовило зміни умов існування малярійних комарів, в тому числі тих, що здатні переносити збудників малярії. Практичне значення роботи в тому, що отримані дані допоможуть визначити екологічні чинники пов'язані з поширенням збудників малярії малярійними комарами, що дозволить розробити заходи з обмеження їх чисельності та попередити спалахи захворюваності серед населення України. Методи досліджень складаються з загальноприйнятих ентомологічних методів відбору кровосисних комарів у фазі личинки та імаго та розрахунків основних показників малярійного сезону. Метою кваліфікаційної роботи було дослідити екологічні аспекти малярії в Україні. Розрахунковими методами показані основні дати малярійного сезону району дослідження пов'язані з підвищенням середньорічних значень температури повітря та антропогенними чинниками.
Description: Кулік А. В. Екологічні аспекти перенесення малярії : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 101 "Екологія" / наук. керівник Н. В. Воронова. Запоріжжя : ЗНУ, 2023. 58 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17630
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри загальної та прикладної екології і зоології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KULIK.pdfМагістерська робота2.82 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.