Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17720
Title: Організаційно-методичне забезпечення обліку та аналізу готової продукції на ТОВ «ВП ВІЛЬНЯНСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД»
Authors: Кіс, Дмитро Володимирович
Keywords: готова продукція
виробництво
облік
аналіз
реалізація
запаси
ефективність
динаміка
finished products
production
accounting
analysis
sales
stocks
efficiency
dynamics
Issue Date: 2023
Abstract: UA : Кваліфікаційна робота містить 99 с., 3 розділи, 14 рис., 21 табл., 5 додатків, 75 джерел. Об’єктом дослідження є процес обліку та аналізу готової продукції Товариства з обмеженою відповідальністю «ВП ВІЛЬНЯНСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» Вільнянського району Запорізької області. Мета кваліфікаційної роботи полягає в узагальненні та поглибленому вивченні теоретичних, методологічних і організаційних основ обліку та аналізу готової продукції підприємства, а також в розробці обґрунтованих пропозицій щодо їх вдосконалення. Методи дослідження: методи наукового узагальнення, історичний і системний підходи, методи індукції та дедукції, класифікації, порівняння, наукової абстракції, системного та комплексного аналізу, графічний та табличний методи. Наукова новизна отриманих результатів полягає у визначенні, уточненні та обґрунтуванні методологічних та методичних положень, розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення обліку та аналізу готової продукції підприємства. У процесі дослідження отримано такі наукові результати, яким притаманна наукова новизна: – досліджено погляди економістів щодо формування понять «готова продукція», «збут (реалізація)», охарактеризовано особливості формування вартості продукції, яка виготовляється та реалізовується покупцям і замовникам на сторону; – виокремлено норми правого забезпечення організації обліку готової продукції та її реалізації на підприємствах; – уточнено первинний облік готової продукції та форми бухгалтерських регістрів з обліку готової продукції на підприємстві; – набули подальшого розвитку питання методики та організації аналітичного та синтетичного обліку готової продукції, зокрема показано механізм використання ряду субрахунків та аналітичних рахунків першого подяку до рахунка 23 «Виробництво» та позабалансових рахунків; – обґрунтовано, що економічний аналіз руху готової продукції є важливим елементом у системі управління виробництвом та реалізацією готової продукції; – запропоновано алгоритм аналізу руху готової продукції, який складається із 7 кроків: у процесі проведення аналізу важливим є правильний вибір методів аналізу, з поміж традиційних, що широко використовуються, й специфічних, що притаманні для аналізу конкретного об’єкта; – запропоновано використовувати факторний аналіз впливу рівня витрат на реалізовану продукцію, що дозволить прогнозувати величину майбутнього фінансового результату. Отримані результати дослідження спрямовані на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності обліку готової продукції підприємства, можуть впроваджуватися в практику роботи окрім досліджуваного нами підприємства, на інших підприємствах харчової промисловості, а також використовуватися при розробці нормативних матеріалів та законодавчих актів з бухгалтерського обліку та аналізу.
EN : Qualifying work contains 99 pp., 3 sections, 14 fig., 21 tab., 5 annex, 75 references. The object of the research is the process of accounting and analysis of the finished products of the LLC «PЕ VILNIANSKY MOLOKOZAVOD» of the Vilniansk district of the Zaporizhzhya region. The purpose of the qualification work is to generalize and in-depth study of the theoretical, methodological and organizational foundations of accounting and analysis of the finished products of the enterprise, as well as to develop reasonable proposals for their improvement. Research methods: methods of scientific generalization, historical and systemic approaches, methods of induction and deduction, classification, comparison, scientific abstraction, systematic and complex analysis, graphical and tabular methods. The scientific novelty of the obtained results lies in the definition, clarification and substantiation of methodological and methodical provisions, development of practical recommendations for improving the accounting and analysis of the finished products of the enterprise. In the process of research, the following scientific results were obtained, which are characterized by scientific novelty: – the views of economists regarding the formation of the concepts of «finished products», «sales (realization)» were studied, the peculiarities of the formation of the value of products that are manufactured and sold to buyers and customers were characterized; – the norms of legal support for the organization of accounting for finished products and their implementation at enterprises are singled out; – the primary accounting of finished products and the form of accounting registers for accounting of finished products at the enterprise were clarified; – further development of the methodology and organization of analytical and synthetic accounting of finished products, in particular, the mechanism of using a number of sub-accounts and analytical accounts of the first credit to account 23 «Production» and off-balance accounts is shown; – it is substantiated that the economic analysis of the movement of finished products is an important element in the management system of production and sale of finished products; – an algorithm for the analysis of the movement of finished products is proposed, which consists of 7 steps: in the process of conducting the analysis, it is important to choose the right analysis methods, from among the traditional, widely used, and specific ones, which are inherent in the analysis of a specific object; – it is proposed to use a factor analysis of the influence of the level of costs on the sold products, which will allow forecasting the value of the future financial result. The obtained results of the research are aimed at increasing the reliability, efficiency and analyticalness of the accounting of the finished products of the enterprise, they can be implemented in the practice of work in addition to the enterprise we have studied, at other enterprises of the food industry, and also be used in the development of regulatory materials and legislative acts on accounting and analysis.
Description: Кіс Д. В. Організаційно-методичне забезпечення обліку та аналізу готової продукції на ТОВ «ВП ВІЛЬНЯНСЬКИЙ МОЛОКОЗАВОД» : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 071 «Облік і оподаткування» / наук. керівник В. П. Гринь. Запоріжжя : ЗНУ, 2023. 99 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17720
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кіс Д.В._магістр_2023.pdfМагістерська робота1.08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.