Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17794
Title: Облік та аналіз готової продукції рослинництва на Фермерському господарстві «АГРО-ТРОЯ»
Authors: Сіталенко, Роман Анатолійович
Keywords: готова продукція
виробництво
облік
аналіз
собівартість
запаси
готова продукція рослинництва
сільськогосподарське підприємство
finished products
production
accounting
analysis
cost
stocks
finished crop products
agricultural enterprise
Issue Date: 2023
Abstract: UA : Кваліфікаційна робота містить 101 с., 3 розділи, 14 рис., 21 табл., 4 додатки, 75 джерел. Об’єктом дослідження є процес обліку і аналізу готової продукції на ФГ «АГРО-ТРОЯ» Запорізького району Запорізької області. Мета кваліфікаційної роботи полягає в обґрунтуванні теоретико-методичних підходів та розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення обліку та аналізу готової продукції рослинництва. Методи дослідження: методи наукового узагальнення, історичний і системний підходи, методи індукції та дедукції, класифікації, порівняння, наукової абстракції, системного та комплексного аналізу, графічний та табличний методи. Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку та підвищенням ефективності аналізу готової продукції рослинництва. У процесі дослідження отримано такі наукові результати, яким притаманна наукова новизна: – надано авторське визначення поняття «готової продукції рослинництва», як об’єкту обліку та аналізу; – розроблено схему документального оформлення оприбуткування зерна реєстрами відправлення зерна та іншої продукції з поля на тік та після доробки на склад; – розроблено й запропоновано методику формування й відображення в бухгалтерському обліку готової продукції рослинництва під час зберігання та її реалізації з введенням до рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» додаткових рахунків (четвертого порядку) за видами готової продукції рослинництва у розрізі культур, сортів, полів та відповідні зміни щодо обліку готової продукції рослинництва на складах підприємства; – запропоновано шляхи поліпшення обліку та контролю виходу готової продукції рослинництва, зокрема використання електронних карт полів, що забезпечить підвищення оперативності і коректності прийняття управлінських рішень та сприятиме підвищенню економічної ефективності виробництва; – запропоновано використовувати програмування врожайності як методу для аналізу та планування готової продукції рослинництва на підприємстві. Отримані результати дослідження спрямовані на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності обліку готової продукції рослинництва, можуть впроваджуватися в практику роботи аграрних підприємств, а також використовуватися при розробці нормативних матеріалів бухгалтерського обліку та аналізу.
EN : Qualifying work contains 101 pp., 3 sections, 14 fig., 21 tab., 4 annex, 75 references. The object of the study is the process of accounting and analysis of finished products at FC «AGRO-TROYA» of the Zaporizhzhia district of the Zaporizhzhia region. The purpose of the qualification work is to substantiate the theoretical and methodological approaches and develop practical recommendations for improving the accounting and analysis of finished products of crop production. Research methods: methods of scientific generalization, historical and systemic approaches, methods of induction and deduction, classification, comparison, scientific abstraction, systematic and complex analysis, graphical and tabular methods. The scientific novelty of the obtained results lies in the theoretical and methodological substantiation and solution of a complex of issues related to the improvement of accounting and the improvement of the efficiency of the analysis of finished plant products. In the process of research, the following scientific results were obtained, which are characterized by scientific novelty: – the author's definition of the concept of «finished crop production» as an object of accounting and analysis is given; – a scheme for documenting grain marketing with registers of sending grain and other products from the field to the warehouse and after finishing to the warehouse was developed; – the method of formation and display in the accounting of finished products of crop production during storage and their sale was developed and proposed, with the introduction of additional accounts (of the fourth order) to account 27 «Products of agricultural production» by types of finished products of crop production in terms of crops, varieties, fields and corresponding changes regarding the accounting of finished plant products in the company's warehouses; – ways of improving the accounting and control of the output of finished plant products are proposed, in particular, the use of electronic maps of fields, which will ensure an increase in the efficiency and correctness of management decision-making and contribute to an increase in the economic efficiency of production; – it is proposed to use yield programming as a method for analysis and planning of finished plant products at the enterprise. The obtained results of the study are aimed at increasing the reliability, efficiency and analytical accuracy of the accounting of finished products of crop production, they can be implemented in the practice of work of agricultural enterprises, as well as used in the development of normative materials for accounting and analysis.
Description: Сіталенко Р. А. Облік та аналіз готової продукції рослинництва на Фермерському господарстві «АГРО-ТРОЯ» : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 071 «Облік і оподаткування» / наук. керівник В. П. Гринь. Запоріжжя : ЗНУ, 2023. 101 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17794
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сіталенко Р.А._магістр_2023.pdfМагістерська робота1.04 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.