Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/18176
Title: Облік і внутрішній аудит собівартості готової продукції на ТОВ «ТЕХНОЛОГІЇ-2000»
Authors: Гавриляк, Надія Юріївна
Keywords: аудит
аналіз
внутрішній аудит
готова продукція
калькулювання
молокопереробна промисловість
собівартість
центри відповідальності
audit
analysis
internal audit
calculation of finished products
dairy industry cost responsibility centers
Issue Date: 2023
Abstract: UA : Кваліфікаційна робота: 152 с., 3 розділи, 17 табл., 25 рис., 80 джерел, 14 додатків. Об’єкт дослідження – процес формування обліково-контрольної інформації щодо формування собівартості готової продукції на молокопереробних підприємствах. Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних і методичних положень, а також розробка практичних рекомендацій щодо обліку та внутрішнього аудиту собівартості молокопродукції на ТОВ «ТЕХНОЛОГІЇ-2000». Методи дослідження: загальнонаукові та специфічні методи наукового пізнання: історичний і системний підходи, методи аналізу та синтезу, індукції та дедукції причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний, спостереження, аналогії, інформаційного моделювання та систематизації, графічний та табличний. Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням методичних підходів до обліку та внутрішнього аудиту формування собівартості готової продукції на молокопереробному підприємстві. У процесі дослідження отримано такі наукові результати, яким притаманна наукова новизна: − набуло подальшого розвитку трактування економічної категорії «собівартість»; − доповнено класифікацію витрат за напрямами їх обліку та ознаками; − визначено оптимальний склад статей калькуляції собівартості молокопродуктів; − розроблено форми документації відповідно до галузевої специфіки та графік документообігу; − розроблено програму внутрішнього аудиту витрат на виробництво та собівартості продукції, визначені аналітичні процедури і можливі помилки, які вони допомагають виявити та представлено робочі документи щодо перевірки організації аналітичного обліку витрат на виробництво, проведення інвентаризації незавершеного виробництва, складу статей калькулювання виробничої собівартості продукції; − удосконалено методику оцінки якості внутрішнього аудиту. Отримані результати дослідження спрямовані на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності облікової інформації для забезпечення дієвості контролю та управління собівартісттю готової продукції; можуть впроваджуватися в практику роботи молокопереробних підприємствах. Застосування на практиці запропонованих рекомендацій дозволить забезпечити достовірне відображення операцій в бухгалтерському обліку та звітності витрат, що в свою чергу підвищить рівень обліково-аналітичної інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень її користувачами.
EN : Qualifying work contains 152 pp., 3 sections, 17 tab., 25 fig., 80 references, 14 applications. The object of the research is the process of forming accounting and control information regarding the formation of the cost of finished products at milk processing enterprises. The purpose of the qualification work is to substantiate the theoretical and methodological provisions, as well as to develop practical recommendations regarding the accounting of the cost of dairy products and the construction of an internal audit system at Technologies-2000 LLC. Research methods: general scientific and specific methods of scientific knowledge: historical and systemic approaches, methods of analysis and synthesis, induction and deduction of cause and effect relationship and abstract-logical, observation, analogy, information modeling and systematization, graphic and tabular. The scientific novelty of the obtained results lies in the theoretical and methodological substantiation and solution of a complex of issues related to the improvement of methodological approaches to accounting and internal audit of the formation of the cost of finished products at a milk processing enterprise. In the process of research, the following scientific results were obtained, which are characterized by scientific novelty: − the interpretation of the economic category «cost» has gained further development; − the classification of expenses by their accounting areas and characteristics was supplemented; − the optimal composition of the articles of cost calculation of dairy products is determined; − documentation forms were developed in accordance with the specifics of the industry and the schedule of document circulation; − an internal audit program of production costs and production costs was developed, analytical procedures and possible errors that they help to detect were defined, and working documents were presented regarding the verification of the organization of analytical accounting of production costs, inventory of work-in-progress, the composition of articles for calculating the production cost of products; − the method of assessing the quality of internal audit has been improved. The obtained results of the study are aimed at increasing the reliability, efficiency and analyticalness of accounting information to ensure the effectiveness of control and management of the cost of finished products; can be implemented in the work practice of milk processing enterprises. The practical application of the proposed recommendations will allow to ensure a reliable display of operations in accounting and expense reporting, which in turn will increase the level of accounting and analytical information necessary for management decisions by its users.
Description: Гавриляк Н. Ю. Облік і внутрішній аудит собівартості готової продукції на ТОВ «ТЕХНОЛОГІЇ-2000» : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 071 «Облік і оподаткування» / наук. керівник Н. М. Проскуріна. Запоріжжя : ЗНУ, 2023. 152 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/18176
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гавриляк Н.Ю._магістр_2023.pdfМагістерська робота2.33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.