Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1884
Title: Особливості вербалізації концепту PROFESIÓN в іспаномовній картині світу
Authors: Спільник, Олена Віталіївна
Keywords: когнітивна лінгвістика
лексико-семантичне поле
концепт
вільний асоціативний експеримент
професія
CORPES XXI
номінативне поле
концептосфера
когнітивна ознака
Issue Date: 2020
Abstract: UA : Робота викладена на 85 сторінках друкованого тексту. Містить 4 таблиці, 2 схеми, 2 додатки. Перелік посилань включає 73 джерела. Об’єктом дослідження виступив концепт PROFESIÓN в іспаномовній картині світу. Мета роботи: дослідження особливостей структури та вербалізації концепту PROFESIÓN в іспаномовній картині світу. Отримані результати: у першому розділі було проведено дослідження основних положень теорії когнітивної лінгвістики, лексико-семантичного поля; зіставлено погляди різних вчених на поняття «концепт»; розглянуто різні підходи щодо структури та типології концептів; представлено методику їх досліджень та визначено етапи вивчення концепту PROFESIÓN. У другому розділі були проаналізовані визначення, етимологія, частотність вживання концепту PROFESIÓN; розроблена структура та виявлено його тип; побудувано номінативне поле та виділено дієслівні, прикметникові та прийменникові моделі вільних словосполучень за допомогою бази даних CORPES XXI. На базі відібраних номінацій традиційних та новітніх професій (235) проаналізовано концептосферу PROFESIÓN; за результатами пареміологічної профілізації концепту PROFESIÓN виявлено 22 когнітивні ознаки; 7 когнітивних ознак на базі даних CORPES XXI; у результаті експериментальної профілізації на базі вільного асоціативного експерименту виявлено 33 когнітивні ознаки та з’ясовано сучасне розуміння концепту PROFESIÓN носіями іспанської мови. За результатами практичного дослідження концепту PROFESIÓN була прослідкована його еволюція та доведено, що дане когнітивне утворення є актуальним та швидко розвивається у сучасному світі.
Description: Спільник О. В. Особливості вербалізації концепту PROFESIÓN в іспаномовній картині світу : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 "Філологія" / наук. керівник О. В. Тєлкова. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 85 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1884
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри романської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
маг. робота Спільник.pdfМагістерська робота2.97 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.