Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/2766
Title: Трансформація системи публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери в умовах децентралізації України
Authors: Резнікова, Анна Володимирівна
Keywords: трансформація
публічно-управлінські інституції
місцеве самоврядування
органи самоорганізації населення
децентралізація
гуманітарна сфера
Issue Date: 2020
Abstract: UA : Мета дослідження: Дослідити особливості трансформації системи публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери в умовах децентралізації України з метою подальшої оптимізації їх функціонування. Об’єкт дослідження: система публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери. Предмет дослідження: трансформація системи публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери в умовах децентралізації України Методи дослідження: діалектичний, системний, міждисциплінарний, історико-генетичний, аналіз, синтез, індукція, дедукція, класифікація, систематизація, порівняння, узагальнення, аналіз документів, експертне опитування. Новизна дослідження полягає в тому, що на основі міждисциплінарного аналізу було узагальнено існуючі науково-теоретичні підходи до визначення понять «децентралізація», «система публічно-управлінських інституцій», «гуманітарна сфера»; проаналізовано еволюцію процесу децентралізації України; виявлено специфіку трансформації публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери; запропоновано шляхи оптимізації трансформації системи публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери в умовах децентралізації на регіональному рівні. Гіпотези: 1. Відсутність стратегічного бачення трансформації системи публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери в умовах децентралізації України призводить до того, що даний процес відбувається навмання, безсистемно, без урахування можливостей регіонів та інтересів їх населення, що може призвести до деструктивних процесів, зокрема соціального супротиву чи неефективних економічних наслідків. 2. Відсутність правового урегулювання на рівні прийняття відповідних законодавчих актів порушує баланс між функціонуванням центральних органів державної влади і публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери регіонального і місцевого рівня. Висновки: 1. Місцеве управління та самоврядування не являються антиподами державної влади. Вони представляють собою якісно відмінні форми єдиної системи публічної влади, а значить не виключають одна одну, а, навпаки, доповнюють. 2. Особливого значення в умовах децентралізації набувають такі інститути публічного управління як самоврядні організації (органи самоорганізації населення). 3. Їх роль у розвитку гуманітарної сфери дуже велика, оскільки ці органи публічної влади функціонують не лише за рахунок бюджетних коштів, але й за рахунок спонсорських та грантових коштів, що надзвичайно важливо в умовах обмежених бюджетно-фінансових ресурсів.
Description: Резнікова А. В. Трансформація системи публічно-управлінських інституцій гуманітарної сфери в умовах децентралізації України : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 281 "Публічне управління та адміністрування" / наук. керівник В. В. Глазунов. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 81 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/2766
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри філософії, публічного управління та соціальної роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Резникова 1.pdfМагістерська робота1.89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.