Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/3093
Title: Управління конкурентоспроможністю підприємств харчової промисловості
Authors: Мовчан, Анастасія Миколаївна
Keywords: конкурентоспроможність
підприємство
харчова промисловість
аналіз
ринок
оцінка
моніторинг
competitiveness
region
enterprise
food industry
analysis
market
evaluation
monitoring
Issue Date: 2020
Abstract: EN : In accordance with the purpose of the study, the following tasks are set in the work: establish the essential content and main characteristics of the concepts: "competition", "competitiveness", "competitive position"; consider the factors of enterprise competitiveness; to identify methodological approaches to assess the competitiveness of the enterprise; to analyze the current state of the food industry of Ukraine in the domestic and foreign markets; to conduct an assessment of the competitiveness of the food industry enterprises of Zaporizhzhya region; identify areas for improving the efficiency of managing the competitiveness of food businesses. During the research the following scientific results were obtained: 1) . generalized theoretical and methodological foundations of managing the competitiveness of food industry enterprises; 2) . the current state of the Ukrainian food industry in the domestic and foreign markets has been analyzed; 3) . SWOT-analysis of the competitiveness of the food industry enterprises of Zaporizhzhya region and assessment of the competitiveness of one of the enterprises of the food industry in Zaporozhye; 4) . the main directions of increasing the efficiency of managing the competitiveness of food industry enterprises are highlighted. Research methods: dialectical method of scientific knowledge, method of theoretical generalization, system analysis, synthesis, methods of statistical and mathematical analysis, methods of comparative analysis. Scientific novelty of the research is to uncover the directions of increasing the efficiency of enterprise competitiveness management. Method of research: dialectical method of scientific knowledge, method of theoretical generalization, system analysis, synthesis, methods of statistical and mathematical analysis, methods of comparative analysis.
UA : Мета кваліфікаційної роботи - обґрунтування теоретичних засад, методичних підходів та практичних рекомендацій щодо управління конкурентопсроможністю підприємств харчової промисловості Запорізького регіону. У процесі дослідження отримано такі наукові результати: 1) . узагальнено теоретико-методичні основи управління конкурентоспроможністю підприємств харчової промисловості; 2) . проаналізовано сучасний стан харчової промисловості України на внутрішньому та зовнішньому ринках; 3) . проведено SWOT-аналіз конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості Запорізького регіону та оцінку конкурентоспроможності одного з підприємств харчової промисловості м. Запоріжжя; 4) . виділено основні напрями підвищення ефективності управління конкурентопроможністю підприємств харчової промисловості. Методи дослідження: діалектичний метод наукового пізнання, метод теоретичного узагальнення, системного аналізу, синтезу, методи статистичного та математичного аналізу, методи порівняльного аналізу. Наукова новизна дослідженняполягає у розкритті напрямів підвищення ефективності управління конкурентоспроможністю підприємства.
Description: Мовчан А. М. Управління конкурентоспроможністю підприємств харчової промисловості : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 075 "Маркетинг" / наук. керівник В. М. Гельман. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 116 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/3093
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри управління персоналом і маркетингу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мовчан_АМ.pdfМагістерська робота1.82 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.