Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/4656
Title: Основні тенденції формування та функціонування найменувань понятійної сфери «ЇЖА» у сучасній російській мові
Other Titles: Основные тенденции формирования и функционирования наименований понятийной сферы «ЕДА» в современном русском языке
Authors: Зибенкова, Тетяна Сергіївна
Keywords: наименования еды
гастроним
тематическая группа
заимствование
концепт
фразеологизм
лингвокультурологическое значение
неполиткорректное название
политкорректность
Issue Date: 2020
Abstract: RU : Основной текст квалификационной работы магистра «Основные тенденции формирования и функционирования наименований понятийной сферы «ЕДА» в современном русском языке» содержит 61 страницу. Для выполнения работы изучено 96 источников. Объект исследования ‒ наименования понятийной сферы «еда» в современном русском языке, в том числе неогастронимы, выбранные из новейших кулинарных словарей и журналов, пословицы и поговорки с компонентами-названиями блюд. Цель исследования ‒ изучить основные тенденции формирования и функционирования наименований понятийной сферы «еда» в современном русском языке. В ходе исследования предполагается решить следующие задачи: 1) классифицировать наименования понятийной сферы «еда» по категориально-понятийной модели; 2) выявить основные источники пополнения русской лексики еды; 3) описать специфику и структуру концепта «продукты питания» в лингвокультурной ситуации русскоязычного сообщества; 4) изучить функционирование названий понятийной сферы «еда» в художественных текстах; 5) в аспекте «ревизии» языка выявить «неполиткорректные» названия блюд в русском языке . Источниками исследования послужили новейшие кулинарные словари и журналы, пословицы и поговорки с компонентами-названиями блюд. Методы исследования - описательный, таксономический, этимологический, метод сплошной выборки из тематических словарей и кулинарных журналов. Практическая значимость заключается в возможности последующего применения полученных результатов в работе лингвистов-лексикологов, лексикографов, переводчиков, культурологов. Апробация работы - результаты исследования были представлены на V-й Всеукраинской научно-практической интернет-конференции для студентов, аспирантов и молодых ученых «Актуальні проблеми слов'янської філології (ЗНУ, ноябрь 2020), тема доклада – «К вопросу о «неполиткорректных» названиях блюд», тезисы опубликованы в сборнике материалов конференции.
EN : The main text of the master's qualification work "The main trends in the formation and functioning of the names of the conceptual sphere" FOOD "in the modern Russian language" contains 61 pages. To carry out the work, 96 sources were studied. The object of the research is the names of the conceptual sphere "food" in modern Russian, including neogastronyms, selected from the latest culinary dictionaries and magazines, proverbs and sayings with components-names of dishes. The purpose of the research is to study the main trends in the formation and functioning of the names of the conceptual sphere "food" in modern Russian. In the course of the study, it is planned to solve the following tasks: 1) classify the names of the conceptual sphere "food" according to the categorical-conceptual model; 2) to identify the main sources of replenishment of the Russian vocabulary of food. 3) describe the specifics and structure of the concept "food" in the linguocultural situation of the Russian-speaking community; 4) study the functioning of the names of the conceptual sphere "food" in literary texts; 5) in the aspect of "revision" of the language, identify "politically incorrect" names of dishes in Russian. The sources of the study were the latest culinary dictionaries and magazines, proverbs and sayings with the names of the dishes. Research methods - descriptive, taxonomic, etymological, method of continuous sampling from thematic dictionaries and culinary journals. The practical significance lies in the possibility of the subsequent application of the results obtained in the work of linguists-lexicologists, lexicographers, translators, and cultural studies. Approbation of the work - the results of the study were presented at the V-th All-Ukrainian scientific and practical Internet conference for students, graduate students and young scientists "Actual problems of Slovenian philology" (ZNU, November 2020), the topic of the report - "On the question of" politically incorrect "names dishes ”, abstracts were published in the collection of conference materials.
Description: Зибенкова Т. С. Основные тенденции формирования и функционирования наименований понятийной сферы «ЕДА» в современном русском языке : квалификационная работа магистра специальности 035 «Филология» / науч. руководитель Т. О. Хейлик. Запорожье : ЗНУ, 2020. 82 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/4656
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри слов’янської філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зибенкова_Т_С.pdfМагістерська робота940.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.