Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5120
Title: Організація обліку та аналіз собівартості продукції на ТОВ «Сільськогосподарський виробничий кооператив ФРУНЗЕ»
Authors: Пілюсова, Аліна Сергіївна
Keywords: облік
витрати
виробнича собівартість
калькулювання
оптимізація
виробництво
accounting
costs
production cost
calculation
optimization
production
Issue Date: 2021
Abstract: UA : Кваліфікаційна робота містить: 118 с., 3 розділи, 24 табл., 3 рис., 82 джерела. Об’єктом дослідження є процес бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з витратами виробництва та контроль і аналіз собівартості продукції на сільськогосподарському підприємстві. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних та організаційно-методичних аспектів і розробка практичних рекомендацій щодо напрямів удосконалення обліку та аналізу собівартості продукції для забезпечення прийняття рішень на сільськогосподарському підприємстві. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження використано такі методи: дедукція та індукція; аналіз та синтез; історичний та логічний методи (для дослідженні економічної сутності собівартості); порівняльний аналіз (для визначення відповідності законодавчих актів України у галузі бухгалтерського обліку Міжнародним стандартам фінансової звітності, а також при порівнянні показників господарської діяльності фермерського господарства); моделювання (при досліджені методики аналізу собівартості продукції); економічний аналіз (при розгляді тенденцій, що склались на сільськогосподарському підприємстві); метод табличного подання (для подання інформації в таблицях); абстрактно-логічний метод використано в процесі теоретичних узагальнень і формулювання висновків. Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні теоретичних, методичних і організаційних положень щодо удосконаленням обліку, а також розробка пропозиції щодо підвищення ефективності управління витратами на формування собівартості сільськогосподарської продукції. У процесі дослідження отримано такі наукові результати: – розвинуто понятійний апарат бухгалтерського обліку в частині визначення поняття «собівартість продукції» (вартісна оцінка використовуваних у процесі виробництва продукції (робіт, послуг), природних ресурсів, сировини, матеріалів, паливно-мастильних матеріалів, основних засобів, персоналу й інших витрат на її виробництво і реалізацію); – запропоновано побудову обліку та контролю витрат, яка дозволяє здійснювати оперативний контроль за витратами протягом технологічного процесу та виявити непередбачені відхилення та прийняти дієві оперативні рішення; – запропоновано методичні підходи до визнання та відображення втрат виробництва продукції рослинництва в обліку з метою посилення його контрольної функції, що дозволить забезпечити дотримання принципів обачності й повного висвітлення даних фактів в обліку та їх наслідків при визначенні результатів діяльності центрів відповідальності у рослинництві; – запропоновано інноваційний проект для підприємства в галузі молочного скотарства; – розроблено програму заходів щодо підвищення ефективності управління витратами на формування собівартості сільськогосподарської продукції. Отримані результати полягають в теоретико-методологічному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з обліком та аналізом собівартості продукції сільськогосподарського підприємства. Проведене дослідження спрямоване на підвищення достовірності обліку та аналізу собівартості продукції і дозволяє зробити висновок, що упровадження даних рекомендацій зможе забезпечити достовірне відображення операцій з обліку собівартості продукції та сприятиме ефективному управлінню на підприємстві «СВК ФРУНЗЕ».
EN : Qualifying work contains 118 pp., 3 sections, 2 fig., 23 tab., 82 references. The object of the study is the process of accounting for operations involved in the costs of production and control and analysis of own products in the agricultural enterprise. The purpose of the qualification work is to study the theoretical and organizational and methodological aspects and develop practical recommendations for improving the accounting and analysis of their own products to ensure decision-making in the agricultural enterprise. To achieve this goal in the study used the following methods: deduction and induction; analysis and synthesis; historical and logical methods (for the study of the economic essence of cost); comparative analysis (to determine the compliance of Ukrainian legislation in the field of accounting with International Financial Reporting Standards, as well as when comparing indicators of economic activity of the farm); modeling (when researching methods of cost analysis); economic analysis (when considering trends in the agricultural enterprise); tabular presentation method (for presenting information in tables); abstract-logical method is used in the process of theoretical generalizations and formulation of conclusions. The scientific novelty of the obtained results lies in the improvement of theoretical, methodological and organizational provisions for the improvement of accounting, as well as the development of a proposal to reduce costs in modern business conditions on the example of an agricultural enterprise. The following scientific results were obtained in the course of the research:  developed the conceptual framework of accounting in terms of defining the concept of «cost of production» (the cost estimate of products (works, services), natural resources, raw materials, materials, fuel and lubricants, fixed assets, personnel and other costs for its production and sale);  proposed construction of cost accounting and control, which allows for operational control of costs during the technological process and to identify unforeseen deviations and make effective operational decisions;  methodical approaches of recognition and reflection of losses of production of crop production in the account are offered;  an innovative project for an enterprise in the field of dairy farming is proposed;  a program of measures to reduce the cost of production at the enterprise has been developed. The results obtained consist in theoretical and methodological justification and solution of a set of issues related to accounting and analysis of the cost of production of an agricultural enterprise. The conducted research is aimed at improving the reliability of accounting and analysis of production costs and it allows us to conclude that the implementation of these recommendations will be able to provide a reliable reflection of operations for accounting for the cost of production and will contribute to effective management at the «Frunze».
Description: Пілюсова А. С. Організація обліку та аналіз собівартості продукції на ТОВ «Сільськогосподарський виробничий кооператив ФРУНЗЕ» : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 071 «Облік і оподаткування» / наук. керівник О. Г. Радєва. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 118 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5120
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Пілюсова А.С._магістр_2021.pdfМагістерська робота955.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.