Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5602
Title: Кулінароніми-екзотизми у сучасній російській мові
Other Titles: Кулинаронимы-экзотизмы в современном русском языке
Authors: Федорець, Дар’я Іллівна
Keywords: кулинароним
экзотизм
заимствования
глюттоним
гастроним
культура питания
гастрономическая культура
culinaronym
food culture
exoticism
borrowing
gluttonym
gastronym
gastronomic
culture
Issue Date: 2021
Abstract: RU : Основной текст квалификационной работы магистра «Кулинаронимы-экзотизмы в современном русском языке» содержит 65 страниц. Для выполнения работы изучено 72 источника. Объект исследования ‒ русскоязычные онлайн-меню ресторанов, кулинарные блоги, кулинарные словари и энциклопедии, включающие экзотичные наименования национальных кухонь. Предмет исследования ‒ кулинаронимы-экзотизмы в системе русской лексики еды. Цель исследования ‒ выделить корпус экзотических кулинаронимов в современной русской лексике еды, выявить тенденции развития данного словарного пласта, исследовать причины появления экзотизмов в наименованиях блюд, указать наиболее интенсивные языки-источники (и, соответственно, наиболее популярные национальные кухни). В ходе исследования предполагается решить следующие задачи: 1) обозначить место еды в культурологическом плане; 2) изучить основные подходы к определению понятий «экзотизм», «кулинароним», проанализировать современный уровень лингвистических исследований экзотических кулинаронимов; 3) выделить основные причины появления экзотических кулинаронимов и пути их заимствования; 4) охарактеризовать признаки экзотической лексики, входящей в состав кулинарных названий; 5) на основе статистических данных выяснить, какие языки стали наиболее интенсивными источниками кулинаронимов-экзотизмов; 6) выявить тенденции наименования блюд с компонентом-экзотизмом. Источниками исследования послужили кулинаронимы-экзотизмы из русскоязычных онлайн-меню ресторанов, из кулинарных блогов и энциклопедий. Методы исследования: проблема решается с помощью описательного, статистического методов, метода количественного анализа. Практическая значимость ‒ материалы работы могут быть использованы в последующих исследованиях пищевой традиции как лингвистического и культурного явления, в курсах лексикологии и словообразования современного русского языка, при написании квалификационных работ студентами филологического факультета. Апробация работы ‒ материалы и результаты исследования были представлены в докладах на V-й и VI Всеукраинской научно-практической Интернет-конференции студентов, аспирантов, молодых учёных, на университетской научно-практической конференции студентов, аспирантов, докторантов и молодых учёных «Молодая наука – 2021»; темы докладов ‒ «Антропонимическая составляющая кулинаронимов как отражение культурной традиции», «Екзотизми ‒ найменування їжї в сучасній російській мові», «Структурно-семантические особенности кулинаронимов с компонентом-экзотизмом».
EN : The text of the master’s work consists of 65 pages and 72 sources. The object of еру research is Russian-language online restaurant menus, culinary blogs, culinary dictionaries and encyclopedias, including exotic names of national cuisines. The subject of the research is the exotic culinaronym in the Russian food vocabulary. The purpose of the research is to highlight the corpus of exotic culinary names in the modern Russian vocabulary of food, identify trends in the development of this vocabulary layer, investigate the reasons for the appearance of exoticisms in the names of dishes, indicate the most intense source languages (and, accordingly, the most popular national cuisines).The study is supposed to solve the following tasks: 1) to designate the place of food in cultural terms; 2) to study the main approaches to the definition of the concepts of "exoticism", "culinaronym", to analyze the current level of linguistic research of exotic culinary names; 3) to highlight the main reasons for the appearance of exotic culinary names and ways of borrowing them; 4) to characterize the signs of exotic vocabulary included in the composition of culinary names; 5) to find out which languages have become the most intense sources of exotic culinary names on the basis of statistical data; 6) to identify trends in the names of dishes with an exotic component. The relevance of the work is explained by the increased interest in exotic culinary as the food code of foreign cultures, due to the development of gastronomic tourism, which has become widespread as food tourism, or tourism for gourmets.The scientific novelty – in the novelty of the factual material itself, which has not yet been the object of systematic study. For the first time, the material is subjected to structural and semantic analysis. The methods of the research: the problem is solved using descriptive, statistical methods, quantitative analysis method. The scope – the materials of the work can be used in subsequent studies of the food tradition as a linguistic and cultural phenomenon, in lexicology and word formation courses of the modern Russian language, when writing qualification works by students of the philological faculty.
Description: Федорець Д. І. Кулінароніми-екзотизми у сучасній російській мові : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 «Філологія» / наук. керівник Т. О. Хейлік. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 65 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5602
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри слов’янської філології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Федорец_Д_І.pdfМагістерська робота1.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.