Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5784
Title: Показники якості вершкового масла вітчизняного виробництва
Authors: Попович, Яна Ігорівна
Keywords: вершкове масло
показники якості
органолептичний аналіз
кислотність
вологість
вміст жиру
butter
quality indicators
organoleptic analysis
acidity
humidity
fat content
Issue Date: 2021
Abstract: UA : У роботі 61 сторінка, 9 таблиць, 18 рисунків, було використано 61 літературне джерело, із них 16 іноземною мовою. Об’єкт дослідження є масло вершкове торгової марки «Ферма» 82,5% та масло вершкове домашнього приготування. Предмет дослідження – фізико-хімічні показники якості масла вершкового. Мета роботи – порівняти фізико-хімічні показники масла вершкового, приготованого в домашніх умовах методом сколочування збираних вершків та масла вершкового екстра – 82,5% за ДСТУ 4399:2005. Методи досліджень та апаратура – конічні колби на 250 мл, бутирометр вершковий, піпетки 10 мл, 5 мл, 2 мл, ваги лабораторні з точністю до 0,02 та 0,001, водяна баня, центрифуга 10000 об/хв., метод титрування, органолептичний метод, бутирометричний метод. Встановлено, що масло домашнє майже повністю відповідало органолептичним показникам: (чистий, добре виражений вершковий смак і запах, але без присмаку пастеризації; однорідна консистенція, що має зернисту структуру затверділого жиру, яка дозволяється для топленого масла, світло-жовтий колір, однорідний за всією масою – відповідає ДСТУ 4399:2005), але не відповідало нормам стандарту за фізико-хімічними. Виявлено кількісну фальсифікацію масла солодковершкового екстра ТМ Ферма.
EN : 61 pages, 9 tables, 18 figures are in this paper. 61 references, including 16 foreign language were used. The object of the study is 82.5% Ferma butter and home-made butter. The aim of the work is to compare the physical and chemical parameters of butter prepared at home by the method of combining harvested cream and butter extra - 82.5% according to DSTU 4399: 2005. Research methods and equipment − conical flasks of 250 ml, butyrometer cream, pipettes 10 ml, 5 ml, 2 ml, laboratory scales with an accuracy of 0.02 and 0.001, water bath, centrifuge 10000 rpm, titration method, organoleptic method, butyrometric method. It was found that homemade butter almost completely met the organoleptic characteristics: (pure, well-defined creamy taste and smell, but no pasteurization taste; homogeneous consistency, having a granular structure of hardened fat, which is allowed for ghee, light yellow color, uniform throughout mass-complies with DSTU 4399: 2005), but did not meet the standards of the physical and chemical standard. Quantitative falsification of butter TM Ferma was revealed.
Description: Попович Я. І. Показники якості вершкового масла вітчизняного виробництва : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 102 "Хімія" / наук. керівник В. І. Генчева. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 61 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5784
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Popovych.docxМагістерська робота2.49 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.