Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/8979
Title: Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах пандемічних обмежень
Authors: Булгакова, Катерина Віталіївна
Keywords: конкурентоспроможність
управління конкурентоспроможністю
механізм оптимізації
оптимізація
Issue Date: 2022
Abstract: UA : Кваліфікаційна робота: 118 сторінок, 15 таблиць, 12 рисунків, 3 додатки. Перелік посилань нараховує 73 найменування. Актуальність теми визначається тим, що в умовах нестабільної економічної ситуації, спричиненої пандемією COVID-19, велика увага в процесі функціонування підприємства має приділятися підтримці його конкурентоспроможності. Саме ця нестабільність економічної ситуації спонукає підприємства постійно моніторити та аналізувати стан ринку з метою своєчасної підготовки ефективної моделі поведінки, що допоможе швидко пристосуватися до змін в ринковому середовищі та зберегти свої позиції. Тому, розробка результативного механізму удосконалення управління конкурентоспроможністю підприємства є дуже важливою проблемою в сучасних реаліях. Все це пояснює мету проведеного дослідження. Метою кваліфікаційної роботи є удосконалення управління конкурентоспроможністю на ТОВ «Сільпо-Фуд» в умовах пандемічних обмежень на базі аналізу його рівня конкурентоспроможності за рахунок розробки комплексу оптимізаційних заходів. Відповідно до мети кваліфікаційної роботи були виділені такі основні завдання: − Дослідити поняття конкуренції, конкурентоспроможності в цілому, конкурентоспроможності підприємства та конкурентоспроможності продукції, а також навести характеристику конкурентоспроможності підприємства; − Детально проаналізувати місце та роль управління конкурентоспроможністю в загальній системі управління підприємством; − Проаналізувати основні методичні аспекти оцінки управління конкурентоспроможністю підприємства; − Дослідити організаційно-економічний стан та рівень конкурентоспроможності ТОВ «Сільпо-Фуд»; − Провести діагностику управління конкурентоспроможністю на ТОВ «Сільпо-Фуд»; − Запропонувати комплекс заходів щодо оптимізації управління конкурентоспроможністю на досліджуваному підприємстві. Об’єктом дослідження є управління конкурентоспроможністю ТОВ «Сільпо-Фуд». Предмет дослідження – процеси управління конкурентоспроможністю на ТОВ «Сільпо-Фуд». Методи дослідження. При виконанні кваліфікаційної роботи були використані такі методи дослідження: аналіз і синтез, узагальнення – для узагальнення існуючих теоретичних положень щодо управління конкурентоспроможністю підприємства; системний підхід – для оцінки всієї сукупності складових досліджуваної теми; статистичний аналіз – для вивчення, групування, порівняння, оцінки фактичних даних про результативність діяльності підприємства; метод графічного зображення – для наочного представлення показників в динаміці; метод схематичного зображення – для наочного представлення взаємозв’язків між елементами; метод порівняння. Інформаційну базу роботи становлять спеціалізована література з менеджменту та економіки, монографії, статті вітчизняних та закордонних авторів, офіційні статистичні дані та ресурси мережі Інтернет. В роботі інформація узагальнена та відображена за допомогою таблиць, графіків, схем. Обробка даних здійснювалась за допомогою сучасних інформаційних технологій.
EN : Qualification work: 118 pages, 15 tables, 12 figures, 3 appendices. The list of links includes 73 items. The urgency of the topic is determined by the fact that in the conditions of an unstable economic situation caused by the COVID-19 pandemic, great attention in the process of functioning of an enterprise should be paid to maintaining its competitiveness. It is this instability of the economic situation that prompts enterprises to constantly monitor and analyze the state of the market in order to prepare an effective model of behavior in a timely manner, which will help to quickly adapt to changes in the market environment and to maintain their positions. Therefore, the development of an effective mechanism for improving the management of the enterprise’s competitiveness is a very important problem in modern realities. The purpose of the qualification work is to improve the management of competitiveness at LLC "SILPO-FOOD" in conditions of pandemic restrictions based on the analysis of its level of competitiveness through the development of a set of optimization measures. In accordance with the purpose of the qualification work, the following main tasks were identified: − Investigate the concepts of competition, competitiveness as a whole, competitiveness of the enterprise and competitiveness of products, as well as to cite the characteristics of competitiveness of the enterprise; − Analyze in detail the place and role of competitiveness management in the overall management system of the enterprise; − Analyze the main methodological aspects of evaluating the management of competitiveness; − Investigate the organizational and economic condition and competitiveness level of LLC "SILPO-FOOD"; − Conduct a diagnosis of competitiveness management at LLC "SILPO- FOOD"; − To propose a set of measures to optimize the management of competitiveness at the researched enterprise. The object of the study is the management of competitiveness of LLC "SILPO-FOOD". The subject of the research is the processes of competitiveness management at LLC "SILPO-FOOD". Research methods. The following research methods were used in the qualification work: analysis and synthesis, generalization – to generalize existing theoretical provisions for managing the competitiveness of the enterprise; systematic approach – to assess the whole set of components of the research topic; statistical analysis – for the study, grouping, comparison, evaluation of actual data on the effectiveness of the enterprise; graphic image method – for visual representation of indicators in dynamics; schematic image method – for visual representation of relationships between elements; method of comparison. The information base of the work consists of specialized literature on management and economics, monographs, articles by domestic and foreign authors, official statistics and Internet resources. The information is summarized and displayed using tables, graphs, charts. Data processing was carried out with the help of modern information technologies.
Description: Булгакова К. В. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах пандемічних обмежень : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 073 "Менеджмент" / наук. керівник М. В. Хацер. Запоріжжя : ЗНУ, 2022. 118 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/8979
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри підприємництва, менеджменту організацій та логістики

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.