Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/9551
Title: | Когнітивні аспекти густативної образності художніх текстів Джоан Гарріс |
Authors: | Бука, Єлизавета Русланівна |
Keywords: | сенсорика концепт TASTE густативна сенсорика когнітивна лінгвістика когнітивна поетика когнітивна метафора образність символіка художній текст Джоан Гарріс sensory concept TASTE gustatory sensory imagery symbol literary text postmodernism narration Joanne Harris |
Issue Date: | 2022 |
Abstract: | EN : The work is presented on 67 pages of printed text. The list of references includes 78 sources.
Our thesis focuses on the study of specific means of imagery representation
of gustatory sensory in the figurative and narrative structure of Joanne Harris’s
novels “Chocolate” and “Blackberry Wine”.
The topicality of this research is stipulated by the general focus of modern
linguistics on anthropological aspects of language and text phenomena.
The object of this research is the gustatory sensorics as a source of imagery
means of postmodernistic literaty texts.
The subject of research is the sensory features of taste and its role in the
figurative and narrative structure of novels by Joanne Harris “Chocolate” and
“Blackberry Wine”.
The research is aimed at the study of the specific features of gustatory sensory
perception in the texts of posmodernistic period that is conceptualized in the imagery
and narrative structure of Joanne Harris’s novels “Chocolate” and “Blackberry
Wine”.
The methods of research are predetermined by the purpose, objectives and
material under analysis: comparable method; contextually-interpretative;
descriptive; definitive; lexicographical; statistical, conceptual, semiotic.
The results obtained in the course of the research demonstrated high
significance of gustatory sensory images in the figurative and narrative structure of
the texts by Joanne Harris “Chocolate” and “Blackberry Wine”, that fully correlates
with the general tendency specific for the the XXth century, when corporeal imagery
started to be the main source of literaty conceptualization. UA : Робота викладена на 67 сторінках друкованого тексту. Перелік посилань включає 78 джерел. Об’єкт дослідження: мовні засоби репрезентації сенсорного концепту TASTE в художніх текстах англійські паремійні одиниці з компонентом FOOD в англійській мові. Мета роботи полягає в розкритті специфіки переломлення уявлення про сенсорику, представлену сенсорикою смаку, в художній картині світу і яку репрезентацію вона отримує в образно-наративній структурі образних художніх текстів Джоан Гарріс. Теоретико-методологічні засади: ключові положення когнітивної поетики, реконструкції когнітивної метафори (Дж. Лакофф, М. Джонсон). лінгвістики тексту, образності художнього тексту. Отримані результати: в ході роботи була проведена систематизація відібраних текстових фрагментів, здійснено їх аналіз шляхом реконструкції концептуальних тропів (метафори, метонімії) і виявлено їх роль і значущість в образно-наративній системі художніх текстів Джоан Гарріс як представниці постмодернізму в літературі. Отримані дані, що засвідчили магістральну роль сенсорики в створенні художньої картини світу аналізованих романів, корелюють із загальною тенденцією, що стосується художньої образності постмодерністської літератури в цілому. |
Description: | Бука Є. Р. Когнітивні аспекти густативної образності художніх текстів Джоан Гарріс : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 "Філологія" / наук. керівник І. А. Галуцьких. Запоріжжя : ЗНУ, 2022. 67 с. |
URI: | https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/9551 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри англійської філології та лінгводидактики |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Buka.pdf | Магістерська робота | 1.05 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.