UA : Дана робота викладена на 64 сторiнках друкованого тексту, мiстить 8
таблиць, 9 рисункiв. Перелік посилань включає 60 джерел.
Об’єктом дослідження було насіння 9-ти сортів льону олійного
запорізької селекції.
Метою роботи було охарактеризувати дев’ять сортів льону олійного
запорізької селекції з використанням маркерних ознак, методів їх отримання та
провести порівняльний аналіз жирнокислотного складу олії досліджуваних
сортів.
Методи дослідження – біометричні вимірювання, методи статистичної
перевірки гіпотез (t-критерій Стьюдента) для встановлення суттєвості різниці
між сортами різного напряму використання за біохімічними показниками олії.
В результаті проведення роботи було встановлено, більшість досліджених
сортів створені методом індукованого мутагенезу; проаналізовані сорти льону
суттєво не відрізняються за вмістом насичених кислот від національного
стандарту Південна ніч, за деяким виключенням; у сортів льону олійного
технічного напряму суттєво більший вміст ліноленової кислоти порівняно із
сортом-контролем, а у сортів харчового напряму (Лінсан, Живинка, Ківіка) –
нижчий, ніж у національного стандарту; у сортів технічного напряму
використання відзначаються найбільші величини співвідношення сумарного
вмісту насичених і ненасичених жирних кислот та превалює ліноленова кислота
(ω-3). У сорту Лінсан спостерігається більший вміст лінолевої кислоти (ω-6), а
у сортів Живинка і Ківіка вміст ω-3 і ω-6 можна назвати збалансованим.
Отримані дані можуть бути використані в генетико-селекційній роботі з
культурою та учителями на уроках біології.
EN : This work is presented on 64 pages of printed text, contains 8 tables, 9 figures.
The list of references includes 60 sources.
The object of the study was seeds of 9 oil flax varieties of Zaporizhzhia
selection.
The purpose of the study was to characterize nine varieties of oil flax of
Zaporizhzhia selection using marker traits and methods of their production and to
conduct a comparative analysis of the fatty acid composition of the oil of the studied
varieties.
The research methods used were biometric measurements, methods of
statistical hypothesis testing (Student's t-test) to determine the significance of the
difference between varieties of different uses in terms of biochemical parameters of
oil.
As a result of the work, it was found that most of the studied varieties were
created by induced mutagenesis; the analyzed flax varieties do not differ significantly
in the content of saturated acids from the national standard South Night, with some
exceptions; oilseed flax varieties of technical direction have a significantly higher
content of linolenic acid compared to the control variety, and food varieties (Linsan,
Zhyvynka, Kivika) have a lower content than the national standard; varieties of
technical direction of use have the highest values of the ratio of the total content of
saturated and unsaturated fatty acids and the predominance of linolenic acid (ω-3).
The Linsan variety has a higher content of linoleic acid (ω-6), and the Zhyvinka and
Kivika varieties have a balanced content of ω-3 and ω-6.
The data obtained can be used in genetic and breeding work with the crop and
by teachers in biology classes.