UA : В роботі 58 сторінок, 6 таблиць, 19 рисунків, було використано
60 літературне джерело, 17 з них на іноземній мові.
Об’єкт дослідження - овочеві соки, сорбенти - желатина, бентоніт та поліоксиетилен.
Предмет дослідження - сорбційні властивості сорбентів різної природи по вилученню нітратів із свіжих овочевих соків та пошук ефективних умов сорбції досліджуваних сорбентів.
Мета роботи - визначити властивості сорбентів різної природи по зниженню нітратного забруднення овочевих соків та оптимізувати умови їх використання по показнику ефективності .
Методи досліджень та апаратура - потенціометричний, розрахунковий, графічний, хімічний посуд, рН–метр–іономер «Експерт−001», іонселективний електрод на іон NO-3 .
В результаті експериментальних досліджень за розрахованими величинами загального зв’язування (R,%) і коефіцієнтів розподілення (D) нітратів на поверхнях досліджуваних сорбентів підтверджена ефективність використання сорбентів для зниження вмісту нітратів у свіжих соках. Встановлено, що сорбція нітратів описується ізотермою Лангмюра та розраховано термодинамічні характеристики сорбції. Наведені умови обробки натуральних соків сорбентами рекомендовані для очищення соків у виробництві, що має важливе санітарно – гігієнічне значення.
EN : There are 58 pages, 6 tables, 19 figures in our Master’s degree essay; 60 literary sources were used, 17 of which are in foreign language.
Object of study - vegetable juices, sorbents - gelatin, bentonite and polyoxyethylene.
The subject of the study is the sorption properties of sorbents of different nature for the extraction of nitrates from fresh vegetable juices and the search for effective sorption conditions of the studied sorbents. The purpose of the work is to
determine the properties of sorbents of different nature to reduce nitratecontamination of vegetable juices and to optimize the conditions of their use in terms of efficiency.
Research methods and apparatus - potentiometric, calculated, graphical, chemical vessels, pH-meter-ionomer, «Expert-001», ion-selective electrode for NO-3 ion.
Experimental studies on the calculated values of total binding (R,%) and distribution coefficients (D) of nitrates on the surfaces of the studied sorbents confirmed the effectiveness of the use of sorbents to reduce the content of nitrates in fresh juices. It was found that nitrate sorption is described by the Langmuir isotherm and the thermodynamic characteristics of sorption are calculated. The given conditions of treatment of natural juices with sorbents are recommended for purification of juices in production, which is of important sanitary – hygienic importance.