ZNU Institutional Repository

Властивості природних сорбентів у вилученні нітратів з натуральних соків

Show simple item record

dc.contributor.author Мокляк, Тетяна Василівна
dc.date.accessioned 2020-03-25T07:00:42Z
dc.date.available 2020-03-25T07:00:42Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1886
dc.description Мокляк Т. В. Властивості природних сорбентів у вилученні нітратів з натуральних соків : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 102 "Хімія" / наук. керівник Н. П. Лашко. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 58 с. uk
dc.description.abstract UA : В роботі 58 сторінок, 6 таблиць, 19 рисунків, було використано 60 літературне джерело, 17 з них на іноземній мові. Об’єкт дослідження - овочеві соки, сорбенти - желатина, бентоніт та поліоксиетилен. Предмет дослідження - сорбційні властивості сорбентів різної природи по вилученню нітратів із свіжих овочевих соків та пошук ефективних умов сорбції досліджуваних сорбентів. Мета роботи - визначити властивості сорбентів різної природи по зниженню нітратного забруднення овочевих соків та оптимізувати умови їх використання по показнику ефективності . Методи досліджень та апаратура - потенціометричний, розрахунковий, графічний, хімічний посуд, рН–метр–іономер «Експерт−001», іонселективний електрод на іон NO-3 . В результаті експериментальних досліджень за розрахованими величинами загального зв’язування (R,%) і коефіцієнтів розподілення (D) нітратів на поверхнях досліджуваних сорбентів підтверджена ефективність використання сорбентів для зниження вмісту нітратів у свіжих соках. Встановлено, що сорбція нітратів описується ізотермою Лангмюра та розраховано термодинамічні характеристики сорбції. Наведені умови обробки натуральних соків сорбентами рекомендовані для очищення соків у виробництві, що має важливе санітарно – гігієнічне значення. uk
dc.description.abstract EN : There are 58 pages, 6 tables, 19 figures in our Master’s degree essay; 60 literary sources were used, 17 of which are in foreign language. Object of study - vegetable juices, sorbents - gelatin, bentonite and polyoxyethylene. The subject of the study is the sorption properties of sorbents of different nature for the extraction of nitrates from fresh vegetable juices and the search for effective sorption conditions of the studied sorbents. The purpose of the work is to determine the properties of sorbents of different nature to reduce nitratecontamination of vegetable juices and to optimize the conditions of their use in terms of efficiency. Research methods and apparatus - potentiometric, calculated, graphical, chemical vessels, pH-meter-ionomer, «Expert-001», ion-selective electrode for NO-3 ion. Experimental studies on the calculated values of total binding (R,%) and distribution coefficients (D) of nitrates on the surfaces of the studied sorbents confirmed the effectiveness of the use of sorbents to reduce the content of nitrates in fresh juices. It was found that nitrate sorption is described by the Langmuir isotherm and the thermodynamic characteristics of sorption are calculated. The given conditions of treatment of natural juices with sorbents are recommended for purification of juices in production, which is of important sanitary – hygienic importance. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject овочеві соки uk
dc.subject вміст нітратів uk
dc.subject потенціометричний метод uk
dc.subject сорбенти uk
dc.subject адсорбція uk
dc.subject ізотерма адсорбції uk
dc.subject термодинамічні константи адсорбції uk
dc.subject vegetable juice uk
dc.subject nitrate content uk
dc.subject potentiometric method uk
dc.subject sorbents uk
dc.subject adsorbtion uk
dc.subject adsorbation isotherm uk
dc.subject termodynamic adsorbing constants uk
dc.title Властивості природних сорбентів у вилученні нітратів з натуральних соків uk
dc.type Магістерська робота uk


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics