Інституційний репозитарій ЗНУ

Лексико-стилістичні особливості реалізації концепту «Gesunde Ernährung» у німецькій і українській культурах

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Нікуліна, Єлизавета Олексіївна
dc.date.accessioned 2021-12-20T13:55:34Z
dc.date.available 2021-12-20T13:55:34Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5383
dc.description Нікуліна Є. О. Лексико-стилістичні особливості реалізації концепту «Gesunde Ernährung» у німецькій і українській культурах : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 "Філологія" / наук. кервник Л. В. Федоренко. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 61 с. uk
dc.description.abstract UA : Дипломна робота – 61 стор., 60 джерел, 4 додатки Об’єкт дослідження: процес аналізу лексичних одиниць та креолізованих текстів німецької та української мов. Мета роботи: розкриття лексико-стилістичних своєрідностей відображення концепту GESUNDE ERNÄHRUNG/ ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ в українській та німецькій мовах. Теоретико-методологічні засади: проблематика класифікації терміну концепт (А.П. Бабушкін, О.Є. Кибрик, В.І. Карасик, Ю.С. Степанов, А.Н. Приходько, М.Ф. Алефіренко, Л.В. Федоренко та ін.); висвітлення способів пропагування здорового харчування у Німеччині та Україні; характеристика стилістичних засобів мови. Отримані результати: концепт GESUNDE ERNÄHRUNG/ ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ є більш багатогранним у німецькій, аніж в українській культурі. Це обумовлено кількістю семантично зв’язаних прикметників у мові. Українські лексеми, що відносяться до даного концепту творяться здебільшого префіксальним (зне-)способом, а німецькі – за допомогою різноманітних закінчень (-arm, -frei). Стилістична репрезентація концепту здорового харчування на прикладі креолізованих текстів представлена більшою мірою стилістичними фігурами. Найчастотнішими стилістичними засобами в цих мовах є риторичні звертання, гіпербола, метафора, повтор та анафора. Аналіз лексичного матеріалу показав перевагу у транслюванні концепту GESUNDE ERNÄHRUNG саме в німецькій мові. uk
dc.description.abstract DE : Die Frage nach dem Zusammenhang von Sprachsystem und Kultur wird immer wichtiger. In diesem Zusammenhang besteht Interesse an Möglichkeiten, eine solche Symbiose auszudrücken, wobei ein Beispiel der Begriff Konzept ist. In dieser Forschung werden wir die lexikalischen und stilistischen Besonderheiten der Interpretation dieses Begriffs betrachten. Das Ziel dieser Arbeit ist es, die lexikalischen und stilistischen Besonderheiten der Darstellung des Konzepts GESUNDE ERNÄHRUNG/ ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯim Ukrainische und Deutsche Sprachen aufzuzeigen. In unserer Arbeit haben wir lexikalische Einheiten und kreolisierte Texte beider Sprachen analysiert. In dieser Forschung widmen wir uns der Frage der Interpretation des Konzepts in der Linguistik, den Möglichkeiten, den Konzept der gesunden Ernährung auf Staatsebene zu reproduzieren, sowie den Besonderheiten von Stilmitteln. Die Studie ergab, dass die deutsche Sprache eine differenziertere Struktur des gewählten Konzepts aufweist als die ukrainische Sprache. Das wird die Anzahl semantisch verwandter Adjektive und Stilmittel am Beispiel kreolisierte Texte übertragen. Die häufigsten Stilmittel in diesen Sprachen sind rhetorische Mittel, Hyperbel, Metaphern, Wiederholungen und Anapher. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject концепт uk
dc.subject стилістична фігура uk
dc.subject здорове харчування uk
dc.subject культура uk
dc.subject лексема uk
dc.subject креолізований текст uk
dc.subject kultur uk
dc.subject sprachsystem uk
dc.subject konzept uk
dc.subject lexikalisch uk
dc.subject stilmittel uk
dc.subject gesunde Ernährung uk
dc.subject kreolisierte texte uk
dc.title Лексико-стилістичні особливості реалізації концепту «Gesunde Ernährung» у німецькій і українській культурах uk
dc.type Магістерська робота uk


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу