Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1423
Title: Фізико-хімічні показники йодовмісних продуктів харчування
Authors: Загородня, Юлія Сергіївна
Keywords: харчова йодована сіль
йодовмісні продукти
йод
йододефіцит
калій йодат
калій йодид
титриметричний аналіз
фотоколориметричний аналіз
foods iodized salt
iodine-ontaining foods
iodine
iododephycyt
kalium iodate
kaliy iodid
tytimetric analysis
photocolorimetric analysis
Issue Date: 2020
Abstract: UA : В роботі 64 сторінок, 13 таблиць, 12 рисунків, було використано 52 літературних джерела, із них 12 іноземною мовою. Об’єкт дослідження – йодовмісні продукти харчування. Метою даної роботи є вивчення фізико-хімічних показників якості харчової йодованої солі та йодовмісних продуктів. Методи досліджень та апаратура – хімічні стакани на 500 мл, аналітичні ваги, муфельна піч, фотоелектроколориметр типу 3-01, шафа сушильна електричного типу, бюкси, ексикатор, піщана баня, порцелянові тиглі, ділильна воронка, піпетки 5 мл, 2 мл, 1 мл, мірний циліндр, застосовувався титриметричний та фотоколориметричний метод визначення йоду. Провели органолептичний аналіз харчової йодованої солі. Експериментально визначили, що рівень вологи, нерозчинного залишку та вміст рівня йоду не виходять за межі норм, встановлених ДСТУ. Встановлено, що найбільший початковий вміст йоду має сіль ДП «Артемсіль» (67,5 %), найменший – сіль ТМ « Козаченька» (14,5%). З часом вміст йоду зменшується. За результатами лабораторних досліджень, встановлено: із трьох перевірених зразків водоростей тільки сушену ламінарію ТМ «Ліктрави» можна назвати ефективною у боротьбі з дефіцитом йоду. Проведено порівняння результатів визначення йоду в йодовмісних продуктах харчування двома різними методами. Застосували титрометричний та фотоколориметричний метод аналізу.
EN : In the work of 64 pages, 13 tables, 12 figures, 52 literary sources were used, 12 of them were in a foreign language. The object of the study is iodine-ontaining food. The purpose of this work is to study the physico-chemical parameters of the quality of food iodized salt and iodine-ontaining food. Methods of research and equipment – chemical cups for 500 ml, analytical scales, muffle furnace, photoelectrocolorimeter type 3-01, electric drying rack, boxes, desiccators, sand baths, porcelain crucibles, dividing funnel, pipettes 5 ml, 2 ml, 1 ml, measuring cylinder, a titrimetric and photocolorimetric method for determining iodine was used. Organotoxic analysis of food iodized salt was carried out. Experimentally determined that the level of moisture, insoluble residue and content of iodine level do not exceed the limits established by the State Standard. It was found that the highest initial iodine content had the salt of SE «Artemsil» (67,5%), the lowest – the salt of TM «Kozachenko» (14,5%). The iodine content decreases over time. According to the results of laboratory studies, it is established that of the three tested algae samples, only dried laminaria of TM «Lictra» can be called effective in the fight against iodine deficiency. The results of the determination of iodine in iodine-containing foods were compared by two different methods. The titrometric and photocolorimetric methods of analysis were applied.
Description: Загородня Ю. С. Фізико-хімічні показники йодовмісних продуктів харчування : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 102 "Хімія" / наук. керівник Ю. Ю. Петруша. Запоріжжя : ЗНУ, 2020. 64 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/1423
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zagorodnya.docxМагістерська робота985.68 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.