Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5804
Title: Порівняльна характеристика методів К’єльдаля та Дюма для визначення білка у зернових продуктах
Authors: Сидоренко, Андрій Ігорович
Keywords: метод Дюма
метод К’єльдаля
поріняльна характеристика
мінералізація
дистиляція
титрування
гази носії
арбітражний метод
Duma’s method
Kieldal’s method
comparative characteristics
mineralization
distillation
titration
carrier gases
arbitration method
Issue Date: 2021
Abstract: UA : В роботі 59 сторінок, 4 таблиці, 24 рисунки, було використано 50 літературних джерел, з них 19 на іноземній мові. Об’єктом дослідження є найпопулярніші зернові культури, а саме пшениця, соняшник та соя. Предметом дослідження є кількісний та волюмометричний метод визначення вмісту нітрогену у складі органічних сполук. Метою кваліфікаційної роботи є: визначити найкращий та більш доцільний метод по визначенню білку в Українських лабораторіях. Дослідження виконувалися на базі харчової лабораторії. В результаті експериментальних досліджень було проведено аналіз по визначенню білку двома методами, враховуючи всі етапи пробопідготовки. По методу К’єльдаля порівняно декілька видів напівавтоматичних аналізаторів, та арбітражного ручного методу з використанням прикурсорної хімії, проведення мінералізації, дистиляції та титрування в порівнянні з автоматичним аналізатором по методу Дюма з використання кисню, газу та газу носію. Було визначено, що метод Дюма є швидшим за часом та кількістю проведених аналізів за один проміжок часу. Також в методі Дюма не використовується мокра хімія, що є дешевшим та менш шкідливим для людини, яка проводить аналіз.
EN : In the work 59 pages, 4 tables, 24 figures, were used 50 literature sources, 19 of them in a foreign language. The object of the study is a comparative characterization of Dumas and Kjeldahl methods for determining protein content. The subject of the study is to conduct an analysis to determine the protein to determine the most cost-effective method. The purpose of the qualification work is: to determine the best and most appropriate method for protein determination in Ukrainian laboratories. The studies were performed on the basis of a food laboratory. As a result of experimental studies, an analysis was performed to determine the protein by two methods, taking into account all stages of sample preparation. According to the Kjeldahl method, several types of semi-automatic analyzers and the arbitration manual method using precursor chemistry, mineralization, distillation and titration are compared with the automatic Dumas analyzer using oxygen, gas and carrier gas. It was determined that the Dumas method is faster in time and number of analyzes performed in one period of time. Also, the Dumas method does not use wet chemistry, which is cheaper and less harmful to the person performing the analysis.
Description: Сидоренко А. І. Порівняльна характеристика методів К’єльдаля та Дюма для визначення білка у зернових продуктах : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 102 "Хімія" / наук. керівник Ю. Ю. Петруша. Запоріжжя : ЗНУ, 2021. 59 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/5804
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sidorenko.docxМагістерська робота9.34 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.