Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/9570
Title: Генетичні ресурси редьки олійної та їхнє використання в селекційній роботі
Authors: Єгоров, Михайло Сергійович
Keywords: редька олійна
генотип
морфологічна ознака
габітус
висота
кількість гілок
вага насіння
маса 1000 насінин
вміст олії
вміст білку
жирнокислотний склад олії
мінливість ознаки
oil radish
genotype
morphological character
habitus
height
number of branches
weight of seed
weight of 1000 seeds
oil content
protein content
fatty acid composition of oil
character volatile
Issue Date: 2022
Abstract: UA : Дипломна робота виконана на 42 сторінках друкованого тексту, містить 6 таблиць та 8 рисунків. Під час написання роботи було використано 30 літературних джерел, одне з них іноземною мовою. Об’єктом дослідження були три генотипи редьки олійної, серед яких сорт Факел. Актуальність роботи. Редька олійна − перспективна хрестоцвіта олійна культура, однак, мало вивчена і слабко описана в науковій літературі, що стримує проведення спрямованих генетичних досліджень з вивчення успадкування господарсько-цінних ознак та створення нових продуктивних сортів цієї культури. Мета даної роботи полягала у комплексному аналізі нових ліній редьки олійної і порівнянні їх з сортом-стандартом за низкою господарсько-цінних ознак і виявлення найбільш перспективних для подальшої генетико-селекційної роботи. При виконанні роботи користувалися методами спостереження, лабораторними методами, статистичної обробки даних, аналізом даних та наукової літератури. В результаті роботи було досліджено дві нові лінії редьки олійної з чіткими маркерними морфологічними ознаками забарвлення квітки. Виявлено мінливість ознак габітусу та біохімічних ознак насіння у досліджуваних генотипів редьки олійної. Встановлено, що найбільший вміст в редьковій олії мала олеїнова кислота від 32,91 до 35.78 %, а найбільшу мінливість мала ерукова кислота. Встановлені взаємозв'язки між проявом ознак габітусу можна використовувати для підвищення ефективності генетичної та селекційної роботи з цією олійною культурою. Практична значимість. На основі дослідів та проведеного огляду наукової літератури зазначено перспективність редьки олійної як нової цінної культури і пропонується ширше впроваджувати її у виробництво як «нішеву» культуру.
EN :The thesis consists of 42 pages of printed text, contains 6 table and 8 figures. During the writing of the work, 30 literary sources were used, one of them in a foreign language. The object of the study were three genotypes of oil radish, including the Torch variety. Relevance of work. Oil radish is a promising cruciferous oil crop, however, it is poorly studied and poorly described in the scientific literature, which hinders the conduct of directed genetic research on the study of the inheritance of economic and valuable traits and the creation of new productive varieties of this crop. The purpose of this work was to conduct a comparative analysis of new lines of oil radish and compare them with the standard variety according to a number of economic and valuable traits and to identify the most promising ones for further genetic selection work. When performing the work, observation methods, laboratory methods, statistical data processing, data analysis, and scientific literature were used. As a result of the work, two new lines of oil radish with clear marker morphological signs of flower color were studied. Variability of habit traits and biochemical traits of seeds in the investigated genotypes of oil radish was revealed. It was found that oleic acid had the highest content in radish oil from 32.91 to 35.78%, and erucic acid had the highest variability. Established interrelationships between the manifestation of habit traits can be used to improve the efficiency of genetic and selection work with this oil crop. Practical significance. On the basis of experiments and a review of the scientific literature, the perspective of oil radish as a new valuable crop is indicated and it is proposed to introduce it more widely into production as a "niche" crop.
Description: Єгоров М. С. Генетичні ресурси редьки олійної та їхнє використання в селекційній роботі : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 091 "Біологія. Генетика" / наук. керівник В. О. Лях. Запоріжжя : ЗНУ, 2022. 42 с.
URI: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/9570
Appears in Collections:Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів магістерського рівня вищої освіти кафедри генетики та рослинних ресурсів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Egorov.docxМагістерська робота273.06 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.