EN : Дипломна робота – 50 стор., 70 джерел
Об’єктом дослідження виступають лексичні одиниці на позначення страв та продуктів харчування у діалектах Англії.
Мета дослідження – виявлення лінгвістичної та регіональної своєрідності лексики, яка належіть до лексико-семантичної групи «Їжа та напої» у англійських діалектах.
Теоретико-методологічні засади: ключові положення лексикології, діалектології та лінгвокультурології (П. Традгіл, О.І Лужаниця, А. Гьюз, М. Вейклін, А. Вежбицька, В. Телія, Н. Толстой, Н. Уфімцева та ін.).
Отримані результати: Ідентичність – система світосприймання яка конструюється на основі спільної релігії, мови, історичної спадщини, традицій, символів. Регіональна ідентичність – відчуття належності до ареалу та особистісна самоідентифікація всередині неї. Об'єктивізація регіональної своєрідності відбувається в різних варіантах мови. Діалектна лексика відображає специфіка народу, або окремої соціо-територіальної громади, спільноти. Її аналіз дає можливість робити певні висновки про витоки матеріальної і духовної культури, про особливості його світосприйняття.
Лексика на позначення страв та продуктів харчування вербалізує реалії, які належать до первинних, загально необхідних для людини явищ, які в повній мірі віддзеркалюють її побут, культуру, вірування, образ життя, істотні для людини цінності.
UA : The presented paper is dedicated to the analysis of lexico-semantic field “Food and drinks” in the English Dialects.
The main aim of the paper is to identify the linguistic and regional peculiarities of vocabulary that belongs to the lexical-semantic group “Food and Drinks” in five dialects of England – Cumberland, Yorkshire, Northumberland, Sussex, Geordie.
The research findings demonstrate that identity is a worldview system constructed on the basis of common religion, language, historical heritage, traditions, and symbols. Regional identity is a sense of belonging to the area and personal self-identification within it. The objectification of regional peculiarities of person’s life occurs in different varieties of the language. Dialect vocabulary reflects the specifics of people or a separate socio-territorial community. Thus, linguo-cultural analysis of dialects makes it possible to draw certain conclusions about the origins of studied material and regional culture, peculiarities of worldview of dialect speakers.
Vocabulary that describes dishes and food products verbalizes the realities which belong to the primary, universally necessary phenomena of human beings; it reflects his daily life, culture, beliefs, way of life, essential values od dialect speakers.