ZNU Institutional Repository

Лексико-семантична група «Їжа та напої» у англійських діалектах

Show simple item record

dc.contributor.author Стрєлєнко, Світлана Ігорівна
dc.date.accessioned 2024-03-04T13:41:42Z
dc.date.available 2024-03-04T13:41:42Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.uri https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/18935
dc.description Стрєлєнко С. І. Лексико-семантична група «Їжа та напої» у англійських діалектах : кваліфікаційна робота магістра спеціальності 035 «Філологія» / наук. керівник О. І. Лужаниця. Запоріжжя : ЗНУ, 2024. 50 с. uk
dc.description.abstract EN : Дипломна робота – 50 стор., 70 джерел Об’єктом дослідження виступають лексичні одиниці на позначення страв та продуктів харчування у діалектах Англії. Мета дослідження – виявлення лінгвістичної та регіональної своєрідності лексики, яка належіть до лексико-семантичної групи «Їжа та напої» у англійських діалектах. Теоретико-методологічні засади: ключові положення лексикології, діалектології та лінгвокультурології (П. Традгіл, О.І Лужаниця, А. Гьюз, М. Вейклін, А. Вежбицька, В. Телія, Н. Толстой, Н. Уфімцева та ін.). Отримані результати: Ідентичність – система світосприймання яка конструюється на основі спільної релігії, мови, історичної спадщини, традицій, символів. Регіональна ідентичність – відчуття належності до ареалу та особистісна самоідентифікація всередині неї. Об'єктивізація регіональної своєрідності відбувається в різних варіантах мови. Діалектна лексика відображає специфіка народу, або окремої соціо-територіальної громади, спільноти. Її аналіз дає можливість робити певні висновки про витоки матеріальної і духовної культури, про особливості його світосприйняття. Лексика на позначення страв та продуктів харчування вербалізує реалії, які належать до первинних, загально необхідних для людини явищ, які в повній мірі віддзеркалюють її побут, культуру, вірування, образ життя, істотні для людини цінності. uk
dc.description.abstract UA : The presented paper is dedicated to the analysis of lexico-semantic field “Food and drinks” in the English Dialects. The main aim of the paper is to identify the linguistic and regional peculiarities of vocabulary that belongs to the lexical-semantic group “Food and Drinks” in five dialects of England – Cumberland, Yorkshire, Northumberland, Sussex, Geordie. The research findings demonstrate that identity is a worldview system constructed on the basis of common religion, language, historical heritage, traditions, and symbols. Regional identity is a sense of belonging to the area and personal self-identification within it. The objectification of regional peculiarities of person’s life occurs in different varieties of the language. Dialect vocabulary reflects the specifics of people or a separate socio-territorial community. Thus, linguo-cultural analysis of dialects makes it possible to draw certain conclusions about the origins of studied material and regional culture, peculiarities of worldview of dialect speakers. Vocabulary that describes dishes and food products verbalizes the realities which belong to the primary, universally necessary phenomena of human beings; it reflects his daily life, culture, beliefs, way of life, essential values od dialect speakers. uk
dc.language.iso uk uk
dc.subject діалект uk
dc.subject ідентичність uk
dc.subject кулінороніми uk
dc.subject dialect uk
dc.subject identity uk
dc.subject culinary onyms uk
dc.title Лексико-семантична група «Їжа та напої» у англійських діалектах uk
dc.type Магістерська робота uk


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics